Reklama

Dobrze przyprawiona imbirem i pieprzem syczuańskim pierś z kaczki podana na sałatce z kapusty, przyprawionej sosem z mango. Kaczka przygotowana w ten sposób pasuje nie tylko na specjalne okazje.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę. Od strony mięsa posypujemy obranym, drobno startym imbirem i czterema szczyptami pieprzu syczuańskiego. Pozostawiamy na 1 godz. w temp. pokojowej.

  • krok 2

    Mango obieramy, usuwamy pestkę. Kroimy w cienkie paseczki. Kapustę i obraną cebulę także cienko kroimy, przekładamy do salaterki.

  • krok 3

    Mango miksujemy z octem ryżowym, oliwą, solą i tabasco. Zachowujemy 2 łyżki sosu, resztą zalewamy sałatkę z czerwonej kapusty i mieszamy.

  • krok 4

    Piersi kładziemy skórą do dołu na wcześniej rozgrzanej patelni i smażymy przez 10 min, na średnim ogniu, regularnie polewając wytworzonym sosem. Mięso zdejmujemy z patelni, odlewamy tłuszcz i smażymy jeszcze przez 2 min mięsem do dołu.

  • krok 5

    Kroimy kaczkę w plastry, oprószamy solą, układamy na sałatce z kapusty, polewamy strużką pozostałego sosu z mango. Podajemy bezzwłocznie.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama