Reklama

Przysmażone,soczyste kawałki kaczki, chrupiący boczek i delikatny makaron ryżowy - orientalne danie w prostym przepisie to dobry pomysł na obiad dla kilku osób.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez 1 godz. Z piersi kaczki usuwamy część tłuszczu i kroimy je w grubsze plastry. W głębokim talerzu mieszamy otartą skórkę i sok wyciśnięty z limonki, posiekany drobno czosnek i sos sojowy.

  • krok 2

    Do marynaty wkładamy kawałki kaczki i obracamy, aby się nią całkowicie pokryły. Owijamy folią i wstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz.

  • krok 3

    Makaron odcedzamy, zanurzamy go w garnku z wrzątkiem, wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.

  • krok 4

    W woku, na dużym ogniu podgrzewamy olej i smażymy na nim przez 3 min kawałki kaczki, mieszając. Wyjmujemy z woka mięso i w to miejsce wkładamy strączki groszku cukrowego. Smażymy 4–5 min.

  • krok 5

    Dodajemy pokrojoną dymkę i ponownie wkładamy mięso. Smażymy przez 1 min. Oprószamy pieprzem, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z odcedzonym gorącym makaronem ryżowym.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama