
Kaczka z woka z makaronem ryżowym
- pierś z kaczki: 2 szt.
- limonka: 1 szt.
- makaron ryżowy: 350 g
- czosnek: 1 ząbek
- sos sojowy: 45 ml
- olej: 30 ml
- groszek cukrowy: 250 g
- cebula dymka: 4 szt.
- groszek cukrowy: 5 g
- kolendra: 6 gałązek
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez 1 godz. Z piersi kaczki usuwamy część tłuszczu i kroimy je w grubsze plastry. W głębokim talerzu mieszamy otartą skórkę i sok wyciśnięty z limonki, posiekany drobno czosnek i sos sojowy.
krok 2
Do marynaty wkładamy kawałki kaczki i obracamy, aby się nią całkowicie pokryły. Owijamy folią i wstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz.
krok 3
Makaron odcedzamy, zanurzamy go w garnku z wrzątkiem, wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.
krok 4
W woku, na dużym ogniu podgrzewamy olej i smażymy na nim przez 3 min kawałki kaczki, mieszając. Wyjmujemy z woka mięso i w to miejsce wkładamy strączki groszku cukrowego. Smażymy 4–5 min.
krok 5
Dodajemy pokrojoną dymkę i ponownie wkładamy mięso. Smażymy przez 1 min. Oprószamy pieprzem, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z odcedzonym gorącym makaronem ryżowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

