
Kajzerki – pyszne i szybkie bułeczki śniadaniowe
Sposób przygotowania
krok 1
Przesiewamy mąkę do miski. W mące robimy dołeczek, dodajemy sól, cukier i pokruszone drożdże. Wszystko zalewamy wodą. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy na blat i zagniatamy. Gdy ciasto na kajzerki będzie już zwarte to dodajemy olej. Ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie olej. Dobrze wyrobione ciasto na bułeczki pszenne powinno być miękkie i elastyczne.

krok 2
Ciasto dzielimy na małe bułeczki o wadze około 60 g, wychodzi średnio 13 sztuk. Formujemy małe, okrągłe bułeczki. Przepis poleca, aby układać je na blaszce w odstępach ok. 8 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie kajzerki bardzo mocno spłaszczamy. Następnie nożem umaczanym w oleju, nacinamy paski tak jak w kajzerkach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.

krok 3
Kajzerki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 -15 min do momentu, aż się ładnie zrumienią. Przepis na bułeczki kajzerki zwraca uwagę, że jeśli pieczemy korzystając z termoobiegu, wystarczy 10 minut. Po tym czasie trzeba uchylić piekarnik, aby bułeczki z przedziałkiem wystygły.


