Porady:
Gotowanie kalafiora może być również wykonane na parze. Wystarczy zaopatrzyć się w parowar elektryczny przedzielony półkami albo specjalną metalową lub bambusową wkładką do gotowania na parze. Z braku stosownego urządzenia gotowanie kalafiora może udać się nawet z pomocą durszlaka. Najczęściej wstawia się ją na wierzch garnka z gotującą się wodą. Warzywa gotowane na parze mogą być ugotowane nawet w 10 minut, gdy będą umieszczone blisko źródła wydobywającej się pary. Kalafior gotowany na parze będzie lekkostrawny i będzie zawierał większą ilość witamin.
Notka redakcyjna:
Kalafior gotowany nie musi być podawany z masłem i bułką tartą. Warto wiedzieć, że gotowany kalafior świetnie smakuje z sosem beszamelowym, z sosem serowym z dodatkiem cheddara. Ugotowany kalafior może być też podstawą do wielu smacznych dań. Można przygotować lekką sałatkę na letni obiad albo panierować i obsmażyć na wzór kotletów. Dla osób zastanawiających się jak zrobić kalafior, najprostszym rozwiązaniem będzie pokrojenie ugotowanych różyczek kalafiora i podawanie go z oliwą z oliwek, świeżo zmielonym pieprzem i posypane parmezanem.