Porady:
- Kalafior pieczony w panierce świetnie nadaje się do przygotowania buddha bowl, czyli kolorowych mis pełnych warzyw.
- Żeby mieć pewność, że kalafior pieczony w panierce będzie miękki i delikatny, można wcześniej krótko go obgotować, a następnie osuszyć różyczki.
- Jeżeli lubisz eksperymenty z panierką, idealny będzie dla ciebie przepis na indyjską przekąskę – pakorę z kalafiora, otoczoną mąką pszenną i z ciecierzycy.
- Kalafior pieczony w panierce to świetna przekąską na imprezę, ale równie dobry będzie na lekką kolację. Z kolei podany w towarzystwie ziemniaków z wody lub pieczonych bądź domowych frytek będzie świetnym daniem obiadowych. Do tego obowiązkowo podajemy surówkę, np. colesław lub mizerię.
Notka redakcyjna:
Kalafior pieczony w panierce – jak zrobić chrupiącą panierkę?
Podstawą kalafiora pieczonego w panierce jest oczywiście odpowiednio przygotowana, chrupiąca otoczka. Na co zwrócić szczególną uwagę, by uzyskać pożądany efekt? Na temat panierek przygotowywanych w uznanych miejscach, serwujących smażone w głębokim tłuszczu rarytasy, krążą prawdziwe legendy. My proponujemy prosty sposób, czyli wykorzystanie popularnej ostatnio, japońskiej bułki tartej – panko. Usmażymy w niej zarówno perfekcyjnego, polskiego schabowego, jak i śródziemnomorskie owoce morza. W naszym przepisie proponujemy dodatek startego parmezanu i wcześniejsze obtaczanie w roztrzepanym jajku. Te składniki sprawią, że panierka idealnie pokryje różyczki kalafiora, a warzywo zyska nowy wymiar smaku.
Sekret tkwi w samej strukturze panko, na którą składają się większe kawałki chleba rozdrabnianego bez skórki. Dzięki temu nawet smażone w głębokim tłuszczu kawałki warzyw czy mięsa, chłoną mniej tłuszczu i pozostają bardziej i dłużej chrupiące. A kalafior pieczony w panierce będzie wprost wyśmienity. Jeżeli lubisz eksperymenty z teksturą, sprawdź aż 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa.
Kalafior – co można z niego zrobić?
Kalafior to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego przygotowany w panko, stanowi świetną alternatywę dla tłustych, mącznych frytek, czy innych, ciężkostrawnych przekąsek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kalafiora pieczonego w panierce, koniecznie musicie to zmienić. A jak jeszcze można go podać? Można postawić na prostotę, która odkryje pełnię smaku. Wystarczy różyczki kalafiora skropić oliwą, posypać ziołami i upiec w piekarniku. Tak przygotowany możemy zjeść z dipami lub dodać do sałatki.
Choć latem kalafior łączymy chętnie z bułką tartą podsmażoną na maśle, możemy sięgnąć również po całą gamę przepisów. Na domowy obiad świetnie sprawdzi się stek z kalafiora lub kotlety na jego bazie. Warto wiedzieć, że kalafior świetnie komponuje się również z curry. A kiszony kalafior nie tylko świetnie sprawdzi się w towarzystwie hummusu, ale również w pojedynkę może wspomagać nasz układ odpornościowy przez cały rok. Nie można też zapomnieć o zupie, która często gości na polskich stołach, szczególnie latem.