
Kalafior z grilla
- kalafior: 800 g
- cytryna: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 45 ml
- natka pietruszki: 30 g
- papryka w proszku: 5 g
- czosnek: 10 g
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- syrop klonowy: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przed przygotowaniem kalafiora warto rozpalić grilla wcześniej, ponieważ przyrządzenie go jest ekspresowe i warto, by ruszt był już rozgrzany.
krok 2
Kalafiora obieramy z liści, dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy głąb (wystarczy tyle, żeby dało się postawić go stabilnie na desce lub blacie).
krok 3
Dużym nożem o szerokim i długim ostrzu tniemy kalafiora na plastry o szerokości ok. 2-3 cm (część zewnętrznych różyczek, nie przylegających bezpośrednio do rdzenia, może odpaść – te kawałki również warto zgrillować lub wykorzystać do przygotowania np. ryżu z kalafiora). Całe płaty wykładamy na duży talerz lub tackę.
krok 4
Natkę pietruszki (świetnie zastąpi ją też kolendra, która ma nieco bardziej intensywny aromat) płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy na drobno.
krok 5
Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (możemy go też drobno pokroić, rozgniatając wcześniej ząbki tępą stroną noża; dzięki temu wydobędziemy więcej aromatu).
krok 6
Cytrynę – sprawdzi się też limonka – myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok (możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą wyciskarki). Owoc warto wcześniej przez chwilę rolować na desce kuchennej, dociskając go delikatnie do powierzchni, dzięki czemu wytłoczymy więcej płynu.
krok 7
Połowę soku przelewamy do średniej wielkości miseczki i dolewamy 45 ml oliwy z oliwek (możemy ją zastąpić olejem rzepakowym) i mieszamy do połączenia.
krok 8
Do oliwy z cytryną dajemy rozdrobniony czosnek, sproszkowaną paprykę (najlepsza będzie słodka, jeśli jednak lubimy pikantne smaki, wybierzmy ostrą), szczyptę soli i pieprzu. Dobrze sprawdzi się też odrobina kurkumy, która sprawi, że grillowany kalafior będzie miał lekko korzenny aromat. Mieszamy, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy.
krok 9
Za pomocą pędzelka cukierniczego, z każdej strony obficie nacieramy kalafiora sosem z oliwy i przypraw. Tak przygotowane plastry układamy na rozpalonym ruszcie (warto użyć aluminiowej tacki, żeby tłuszcz nie kapał na żar). Grillujemy przez 15-20 minut, co jakiś czas przewracając warzywo na drugą stronę. Możemy tę potrawę przyrządzić również na patelni grillowej – wyjdzie równie pyszna.
krok 10
Przygotowujemy sos: resztę soku z cytryny lub limonki wlewamy do miseczki. Dodajemy 15 ml syropu klonowego (możemy zastąpić go łyżką płynnego miodu), posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie łączymy za pomocą rózgi kuchennej i odstawiamy na bok.
krok 11
Gdy plastry będą już miękkie i zarumienione, zdejmujemy je z rusztu i wykładamy na talerze.
krok 12
Kalafior z grilla najlepiej smakuje jeszcze ciepły, polany sosem cytrynowym i posypany dodatkową porcją natki pietruszki. Świetnie sprawdzi się też sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.

