Porady:
- Ryż z kalafiora możemy podać również posypany posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą.
- Jeśli zależy nam na wyjątkowym aromacie, warto wzbogacić danie w startą skórkę z cytryny. Pamiętajmy jednak, żeby przedtem dokładnie umyć owoc i polać go wrzątkiem.
- Rozdrobniony, surowy ryż możemy przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni. Wcześniej należy zamknąć go w szczelnym woreczku lub pojemniku. Ponadto, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zamrozić. To wydłuży jego czas przydatności do spożycia o 6 miesięcy.
- Przed rozpoczęciem krojenia kalafiora, warto zanurzyć go na 20–30 minut w chłodnej, osolonej wodzie. Dzięki temu usuniemy wszystkie zamieszkujące warzywo robaki.
- Ryż z kalafiora fantastycznie smakuje z dodatkiem aromatycznych przypraw. Warto połączyć go z oregano, bazylią, rozmarynem bądź szałwią.
- Kalafior powinien być świeży. Taki produkt odznacza się neutralnym zapachem, białym kolorem, a jego liście są zielone i zachowują swój kształt.
Notka redakcyjna:
Ryż z kalafiora – z czym podawać?
Ryż z kalafiora najczęściej podajemy w towarzystwie mięsa bądź ulubionego sosu. Niektórzy używają go nawet do nadziewania gołąbków. Ponadto może on pełnić rolę głównego dania. W takiej sytuacji warto wzbogacić go o:
- warzywa – przed połączeniem z ryżem, smażymy je do miękkości. Najlepiej sprawdzi się tutaj papryka, seler naciowy, szpinak, marchewka lub cebula. Danie warto dodatkowo posypać swoimi ulubionymi ziołami,
- kurczaka – przed dodaniem kroimy go i smażymy. To ciekawe uzupełnienie ryżu z kalafiora z dodatkiem warzyw,
- jajko – danie w takim wydaniu stanowi świetny pomysł na śniadanie. Jajko sadzone układamy na wierzchu naszej potrawy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i startym żółtym serem.
- pieczarki – umyte, pokrojone oraz lekko podsmażone łączymy z rozdrobnionym ryżem. Takie połączenie dobrze sprawdzi się w również z warzywami,
- parmezan – rewelacyjnie podkręci smak i aromat dania. Wystarczy posypać nim gotowy ryż z kalafiora,
- bulion – wlewamy go tuż po wrzuceniu ryżu na patelnię. Całość dusimy przez kilka minut. Bulion sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca i esencjonalna.
Pieczony ryż z kalafiora
Ryż z kalafiora możemy również upiec. To bardzo dobry pomysł, jeśli planujemy przygotować wyjątkowo dużą porcję tej potrawy. W takiej sytuacji wysypujemy rozdrobnione warzywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypujemy je solą, pieprzem. Możemy również dosypać ulubione przyprawy. Na końcu polewamy całość olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190–200°C. Po 10–15 minutach nasz ryż z kalafiora będzie gotowy.