Porady:
- Masło można zastąpić innym tłuszczem, ale bułka tarta smażona na oleju lub margarynie nie będzie już klasycznym smakiem z dzieciństwa.
- Do kalafiora z bułką tartą możemy dodać klasyczną sól lub wybrać sól himalajską bądź praktyczne płatki soli.
- Natkę pietruszki w przepisie można pominąć lub zamienić ją na inny zielony dodatek, np. kolendrę.
- Kalafior w bułce tartej może być podany solo lub jako dodatek do obiadu - świetnie pasuje zarówno do kotletów mielonych, kotletów pożarskich, jak i kotletów z soczewicy!
- Podobny profil smakowy uzyskamy, gdy obtoczymy wstępnie ugotowany kalafior w panierce z bułki tartej i jajka i usmażymy na patelni. Żeby był mniej kaloryczny, warto położyć go na chwilę na ręczniku papierowym.
Notka redakcyjna:
Ile kalorii ma kalafior z bułką tartą?
Jego kaloryczność zależy m.in. od ilości wykorzystanego składnika tłuszczowego (masła, oleju bądź oliwy z oliwek). Dla uproszczenia można przyjąć, że kalafior z bułką tartą ma ok. 65 kcal w 100 g. Dla porównania kalafior gotowany bez żadnych dodatków ma ich zaledwie 20 kcal w 100 g.
Polecamy również inne dania z kalafiora.
Co zamiast bułki tartej do kalafiora?
Kalafior z bułką tartą to dla wielu osób smak dzieciństwa - tradycyjny, letni obiad: jajko sadzone serwowane z ziemniakami z wody, kalafiorem oraz kefirem bądź maślanką. Mimo upływu czasu, przepis ten cieszy się niesłabnącą popularnością. Jeśli szukamy alternatywy dla bułki tartej do kalafiora, to dobrym pomysłem może być dodanie do niego:
- panko, czyli japońskiej bułki tartej, która powoduje, że nasza zyska on na chrupkości,
- orzechy, np. zmielone włoskie bądź migdały,
- sezam,
- płatków kukurydziane,
- wiórki kokosowe - to świetny pomysł na dla osób, które nie jedzą glutenu,
- płatki owsiane
- ser żółty, który dodajemy do bułki tartej.
Jak ugotować kalafiora?
Kalafior można ugotować na dwa podstawowe sposoby: w różyczkach bądź w całości. Bez względu na to, którą metodę wybierzemy, to obowiązkowo należy gotować go we wrzącej i posolonej wodzie przez ok. 15 minut. Koniecznie bez przykrycia. Dokładny czas jest uzależniony od wielkości kalafiora.
Możemy dolać do niego również mleko – krowie bądź roślinne, np. kokosowe. Dzięki temu będzie miał on charakterystyczny mleczny, lekko słodki posmak i będzie nieco delikatniejszy, a przy tym zachowa swój kolor.