Porady:
- W podobny sposób możemy zrobić kalafior zapiekany w całości. Wystarczy tylko wyciąć liście i twardą część głąba. Całość smarujemy jajkiem lub olejem i posypujemy panierką. Kalafior w całości zapiekamy przez 40 min.
- W myśl idei zero waste bułkę tartą do kalafiora możemy przygotować samodzielnie w domu z resztek suchego pieczywa. Bułki lub chleb ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy na kawałki i rozdrabniamy przy pomocy malaksera z ostrzami w kształcie litery „S”.
- Zamiast klasycznej bułki tartej możemy użyć rozdrobnionych płatków kukurydzianych lub panierki panko, jak w przepisie na kalafior pieczony w panierce. Japońską bułkę tartą możemy kupić lub przygotować w domu, zgodnie ze wskazówkami zawartymi w artykule na temat panierki panko.
- Zamiast czosnku i papryki możemy dodać inne przyprawy, np. kurkumę, czarnuszkę czy czarny pieprz.
- Do kalafiora z piekarnika idealny będzie parmezan lub inny twardy ser, np. grana padano, gruyère lub cheddar.
Notka redakcyjna:
Kalafior zapiekany w plastrach
Podobny przepis, ale w innej formie? Kalafior to wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów. Możemy z niego przygotować pyszne wegetariańskie steki à la schabowe – na patelni lub w piekarniku. Kalafior kroimy w grube plastry, nacieramy oliwą i przyprawami lub obtaczamy w panierce – zgodnie z podstawowym przepisem.
Steki z kalafiora możemy także zarumienić na grillu obok innych warzyw – papryki, cukinii lub bakłażana. Grillowane warzywa świetnie smakują polane argentyńskim sosem chimichurri.
Z czym można zapiec kalafior? Warianty przepisu
Zapiekany kalafior wzbogacony o kilka prostych dodatków może z powodzeniem stać się samodzielną potrawą na obiad. Poniżej kilka prostych pomysłów na dania z kalafiora z piekarnika:
- kalafior zapiekany z serem i śmietaną – wystarczy dodać do rozkłóconych jajek śmietanę 30%, aby powstał pyszny sos do kalafiora. Polewamy nim warzywa w różyczkach, posypujemy panierką i zapiekamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym,
- kalafior zapiekany pod beszamelem – blanszowane różyczki możemy ułożyć także pod kremowym sosem beszamelowym. Opcjonalnie dodajemy ser i przyprawy – czosnek, paprykę czy gałkę muszkatołową,
- zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem – blanszowane warzywa kroimy w plasterki, zalewamy sosem na bazie śmietany, jajek i sera i wstawiamy do piekarnika,
- zapiekanka z kalafiorem i cukinią – warzywa doskonale smakują zapiekane pod chmurką beszamelu,
- zapiekanka makaronowa z kalafiorem – w tej wersji świetnie sprawdzi się sos śmietanowy z dodatkiem twardego sera i płatków migdałów.
Do czego pasuje kalafior z piekarnika?
Zapiekany kalafior idealnie pasuje do dań mięsnych, takich jak kotlety schabowe, mielone lub fileciki z kurczaka. Do tego możemy podać gotowane młode ziemniaki, purée z masłem lub śmietaną lub ziemniaczane łódeczki z piekarnika.
Chrupiące różyczki w panierce sprawdzą się także jako samodzielna przekąska na ciepło. Doskonale smakują maczane w zimnym sosie jogurtowym lub sosie czosnkowym. Do dipu z jogurtem warto dodać świeży koperek, natkę pietruszki lub kilka listków mięty, które wzbogacą aromat i smak potrawy.