Reklama

Duszona kałamarnica w czerwonym winie i pomidorach

Składniki:

Oprawione, pocięte, umyte kałamarnice 300g,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pudełko pulpy pomidorowej 500g,
1 listek laurowy,
2 ziarenka ziela angielskiego,
1 kawałek kory cynamonowej,
¼ łyżeczki suszonego chili w płatkach,
pieprz czarny, sól do smaku,
1 duży kieliszek wina czerwonego-około 200-250ml,
cukier biały 2 łyżki,
1 korek od wina ( z prawdziwego portugalskiego korka).

Kroki przygotowania:

1) W garnku na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulę.
2) Dodajemy opłukane pod kranem z wodą i osuszone papierowym ręcznikiem kałamarnice.
3) Wlewamy czerwone wino. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, korę cynamonu, chili, korek od wina.
4) Następnie dodajemy pulpę pomidorową. Pieprzymy i solimy do smaku. Dodajemy ewentualnie cukier w przypadku kiedy pulpa pomidorowa jest za kwaśna.
5) Całość dusimy na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
6) Podajemy z ryżem i czerwonymi pomidorkami.
Dodanie korka do kalmarów, ośmiornic, kałamarnic jest pomysłem włoskim. Zawarte garbniki w korku zmiękczają twardawe gumiaste owoce morza.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama