Reklama

Kanapka z pastą jajeczną.

Składniki:

4 kromki chleba tostowego
3 łyżeczki masła
5 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
2–3 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
6 łyżek czerwonego kawioru

Kroki przygotowania:

Z kromek odcinamy skórki, każdą przecinamy na pół, smarujemy masłem. Jedno jajko kroimy w plasterki. Pozostałe siekamy niezbyt drobno, mieszamy z majonezem, śmietaną, musztardą, koperkiem, solą i pieprzem. Masę jajeczną rozprowadzamy na kromkach, każdą dekorujemy plasterkiem jajka, na środku którego kładziemy porcję kawioru.
Kanapki Trześniewskiego:
W centrum Wiednia jednym z najpopularniejszych lokali jest Kanapkarnia Trześniewskiego. Na przełomie XiX i XX wieku Franciszek Trześniewski wyemigrował za polskimi posłami do C.K. parla-mentu w Wiedniu. Nasz pomysłowy
rodak w 1902 roku otworzył tam małą restauracyjkę, w której serwowano klientom kanapki z różnymi pastami, w tym pastą jajeczną, rzeczą wówczas w Austrii nieznaną. Dziś możemy tam spróbować kanapek z 21 różnymi pastami, z czego 18 z nich podawanych jest w niezmienionej postaci od 1902 roku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama