Reklama

Kanapka drwala to duży, obfity w składniki burger z soczystym kotletem z wołowiny. Puszystą maślaną bułkę wypełniają także świeże warzywa, chrupiący boczek i panierowany camembert. Smak kanapki podkreśla prosty sos majonezowo-musztardowy. Od dziś możecie spełnić zachciankę na sycące danie typu fast food bez wychodzenia z domu. Sprawdźcie, jak zrobić burger drwala w zaciszu własnej kuchni.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie dodatków: łączymy w miseczce majonez, ketchup i musztardę (może być łagodna w smaku, na przykład delikatesowa, lub pikantna, taka jak dijon). Mieszamy składniki łyżką, aż otrzymamy jednolity sos. Wstawiamy go do lodówki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w krążki. Sałatę lodową szatkujemy. Pomidor myjemy i kroimy w dość grube plasterki (najlepiej, żeby były dopasowane średnicą do wielkości bułki, dzięki temu otrzymamy efektowny, stabilny burger drwala).

    foodie.by.bb

  • krok 2

    Mięso: doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i przez chwilę wyrabiamy ręką. Najlepiej sprawdzi się łopatka, antrykot, łata lub pręga wołowa. Kluczem do soczystego burgera jest to, żeby wybrany kawałek mięsa zawierał odpowiednią ilość tłuszczu – nie mniej niż 15%. Nie polecamy używania chudej polędwicy lub szynki. Formujemy dwa kotlety, dopasowując ich wielkość do rozmiaru bułki. Możemy ułożyć je wewnątrz okrągłej metalowej wycinarki, żeby miały równe krawędzie.

    foodie.by.bb

  • krok 3

    Smażenie boczku i kotletów: rozgrzewamy łyżkę oleju (15 ml) na patelni. Podsmażamy na nim 4 plastry boczku, przez minutę z każdej strony. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni układamy kotlety. Doprawiamy je solą. Po 2 minutach przewracamy na drugą stronę (najlepiej za pomocą szerokiej łopatki kuchennej z otworami). Czekamy kolejne 2 minuty i zdejmujemy je z patelni. Pamiętajmy, że jeśli będą smażyć się zbyt długo, staną się twarde i suche. Powinny osiągnąć wewnątrz temperaturę 70°C. Możemy kontrolować ją za pomocą specjalnego termometru.

    foodie.by.bb

  • krok 4

    Camembert: przekrajamy na pół, tworząc dwa krążki. Zanurzamy je najpierw w rozmąconym jajku, a potem w drobnej bułce tartej. Jeśli chcemy się upewnić, że ser nie rozpłynie się podczas smażenia, możemy powtórzyć tę czynność i zrobić podwójną panierkę. Rozgrzewamy pozostały olej na patelni. Smażymy krążki camemberta na złoty kolor, po czym odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    foodie.by.bb

  • krok 5

    Składanie kanapki: bułki przekrajamy na pół. Podgrzewamy je na patelni grillowej, w opiekaczu do panini lub piekarniku. Powinny być rumiane i lekko chrupiące. Polecamy wykorzystać bułki do burgerów domowej roboty, ale można też kupić maślane bułeczki w lokalnej piekarni. Obie połówki smarujemy sosem. Na spodniej części układamy kolejno panierowany ser, plastry boczku, pomidor, cebulę i kotlet. Jako ostatnia ląduje na kanapce sałata. Przykrywamy ją drugą połówką bułki.

    foodie.by.bb

  • krok 6

    Podanie: przytrzymując burger jedną ręką, wbijamy w niego długą ozdobną wykałaczkę do koreczków lub patyczek do szaszłyków. Serwujemy od razu. Kanapka drwala świetnie smakuje z klasycznymi frytkami domowej roboty. Dla urozmaicenia posiłku można też zrobić rumiane łódeczki ziemniaczane.

    foodie.by.bb

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama