
Kanapka z halloumi
- dynia: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- papryka wędzona: 15 g
- halloumi: 225 g
- szpinak: 100 g
- buraki: 1 szt.
- brązowy cukier: 45 g
- ocet winny: 15 ml
- chili: 15 g
- kumin (kmin rzymski): 15 g
- mąka pszenna: 300 g
- soda oczyszczona: 4 g
- proszek do pieczenia: 4 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal676
- tłuszcz22g
- tłuszcz nasycony11g
- węglowodany89g
- cukry27g
- błonnik8g
- białko26g
- sól2.5g
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczenie dyni: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg: 180°C). Dynię przekrajamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Umieszczamy ją w misce, dodajemy oliwę, wędzoną paprykę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, po czym układamy kawałki dyni na blasze i pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez około 40 cm, aż kawałki dyni będą miękkie i lekko złociste i złociście przypieczone.
krok 2
Konfitura buraczana z chilli: ugotowanego buraka ścieramy na tarce i umieszczamy w rondlu razem z cukrem, octem, płatkami chilli, nasionami kminu rzymskiego i solą. Gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
krok 3
Przygotowanie chlebków: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wsypujemy do miski i dodajemy 150 g jogurtu (lub 200 g, jeśli ciasto jest zbyt suche), mieszamy nożem do momentu, aż ciasto uformuje się w kulkę. Przekładamy je na powierzchnię roboczą i wyrabiamy przez około 2 minuty do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ciasto na 4 części, a następnie powierzchnię roboczą oprószamy mąką. Rozwałkowujemy każdą porcję duży placek (jeśli wychodzą zbyt duże, możemy podzielić je na 8 mniejszych placuszków). Smażymy na sucho na patelni na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony.
krok 4
Kanapka z halloumi – podanie: ser kroimy na 8 cienkich plasterków. Smażymy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Na płaskich chlebkach układamy szpinak, dynię i halloumi, a następnie skrapiamy konfiturą z chilli i podajemy.

