Reklama

Przepis na kanapkę "Szwed"

Składniki:

żółtko
czubata łyżka musztardy
100 ml oleju
2 ząbki czosnku
25 dag tłustego białego sera
sól
pieprz
2 łyżki soku z limetki
łyżka oliwy
opakowanie dużych, różowych, mrożonych krewetek
4 okrągłe pełnoziarniste bułki
szczypiorek
kilka liści sałaty
ogórek
2 jajka na twardo

Kroki przygotowania:

Żółtko i musztardę miksujemy przez 3 min, w międzyczasie dodajemy po kropli olej. Dodajemy posiekany czosnek, biały ser, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sok z limetki ucieramy z oliwą
i szczyptą soli i pieprzu
polewamy krewetki, odstawiamy na 5 min. Bułki przecinamy na połówki, smarujemy przygotowanym czosnkowym sosem serowym, posypujemy posiekanym szczypiorem, nakładamy liście
sałaty, krewetki, plasterki ogórka i jajka na twardo, składamy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama