Kanapki imprezowe
- bagietki: 2 szt.
- łosoś wędzony: 150 g
- serek śmietankowy: 200 g
- cytryna: 1 szt.
- koperek: 0.5 pęczka
- ogórek: 1 szt.
- ser żółty: 150 g
- salami: 100 g
- konserwowe ogórki: 4 szt.
- rukola: 30 g
- gruszki: 1 szt.
- camembert: 1 szt.
- orzechy włoskie: 30 g
- masło: 50 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Bagietki: kroimy w kromeczki, lekko na ukos, żeby ładnie się prezentowały i miały większą powierzchnię, na której ułożymy dodatki. Najlepiej wykorzystać nóż z ząbkami przeznaczony do krojenia chleba lub inne ostre narzędzie – ważne, żeby nie ściskać bułki zbyt mocno, inaczej zmieni kształt. Smarujemy kromki miękkim masłem. Należy wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić, możemy przygotować je na szybko poprzez starcie go na grubych oczkach tarki lub rozgrzanie w kuchence mikrofalowej.

foodie.by.bb krok 2
Warzywa i dodatki: zielony ogórek kroimy w skośne plasterki. Nie musimy go obierać – ciemna zieleń skórki elegancko zdobi kanapki na imprezę z bagietki – ale należy go dokładnie umyć. Koperek i rukolę opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Ogórki konserwowe dzielimy wzdłuż na pół. Gruszkę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Camembert plasterkujemy. Orzechy włoskie grubo siekamy.

foodie.by.bb krok 3
Kanapeczki imprezowe z łososiem: smarujemy część kromeczek puszystym serkiem śmietankowym. Na nim układamy plastry łososia wędzonego na zimno. Na wierzchu każdej kanapki z bagietki umieszczamy gałązkę koperku. Oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Cytrynę sparzamy i kroimy w półplasterki. Przyda się do dekoracji przystawki.

foodie.by.bb krok 4
Minikanapki imprezowe z camembertem: kolejne kromeczki z masłem przykrywamy listkami rukoli. Umieszczamy na nich plastry camemberta (może być też brie lub dowolny ser pleśniowy, na przykład roquefort), a następnie gruszkę. Posypujemy kanapeczki posiekanymi orzechami włoskimi. Ta przystawka świetnie smakuje także na ciepło – owoce warto skarmelizować na patelni i skropić miodem lub sosem balsamicznym. Pieczywo można rozgrzać w piekarniku z odrobiną oliwy.

foodie.by.bb krok 5
Imprezowe kanapeczki z salami: na pozostałych kromkach bagietki układamy plastry sera żółtego (można pokroić je w trójkąciki lub zwinąć w luźne ruloniki) i salami. Połowę kanapek przykrywamy zielonym ogórkiem, a resztę korniszonami. Możemy udekorować tę przystawkę majonezem.

foodie.by.bb krok 6
Podanie: układamy przystawki z bagietki na zimno na dekoracyjnej desce (z drewna lub z łupka). Obok kanapek z wędzonym łososiem umieszczamy półplasterki cytryny – goście będą mogli skropić nią przekąskę. Pamiętajmy, że na imprezowym szwedzkim bufecie nie może zabraknąć serwetek. Są niezbędne, jeśli podajemy dania typu finger food.

foodie.by.bb


