Kanapki - morski sześcian
Przepis na kanapki - morski sześcian. Zaimponuj gosciom n aprzyjęciu.
Składniki:
CHLEBY (2 bochenki):
6 szklanek mąki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży suchych lub 4 dag drożdży świeżych
4 łyżki kakao
3 łyżeczki kurkumy
PASTY:
puszka (25 dag) krabów w kawałkach lub paluszków krabowych
pęczek kolendry
skórka otarta z 1 pomarańczy i sok z 1/2 owocu
15 dag majonezu
150 ml gęstej śmietany
skórka i sok z cytryny
sól
pieprz
pęczek koperku
20 dag cienkich płatów wędzonego łososia
Kroki przygotowania:
Przepis na kanapki - morski sześcian
CHLEBY: do mąki dodajemy drożdże, sól, mieszamy. Wlewamy 3 szklanki wody i mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godz. Ciasto dzielimy na 2 czę ści. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kurkumę i delikatnie wyrabiamy. Oba ciasta przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godz., aż podwoją swoją objętość.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 250°C i wstawiamy na 30 min puste, niewysmarowane formy do pieczenia. Chleby zsuwamy do gorących form, przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika, obniżamy temp. do 230°C. Pieczemy 30 min, zdejmujemy folię i dopiekamy 10–15 min.
Chleby studzimy na kratce. Odkrawamy skórę. Miąższ kroimy w równe prostokąty (najlepiej elektryczną krajalnicą), a następnie w kwadraty.
PASTY: połowę kromek smarujemy masą przygotowaną z rozdrobnionych krabów wymieszanych z posiekaną kolendrą, skórką i sokiem pomarańczowym oraz majonezem. Składamy kanapki. Resztę kromek smarujemy masą ze śmietany połączonej ze skórką i sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekanym koprem.
Dekorujemy pociętymi w kwadraty wielkości kromek plastrami łososia. Składamy kanapki, formujemy dwa różnokolorowe sześciany. Podajemy do schłodzonego szampana lub wytrawnego białego wina.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Porady:
Zobacz też: kanapki z awokado


