
Kanapki z awokado
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- awokado: 1 szt.
- serek śmietankowy: 80 g
- jogurt naturalny: 1 łyżka stołowa
- bazylia: 200 g
- sól: 1 szczypta
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę i rozsmarowujemy na kromkach ciemnego razowego chleba.
krok 2
Na wierzch kładziemy – w zależności od nastroju i zasobności lodówki – następujące składniki w dowolnej konfiguracji wszystkie znakomicie pasują do awokado:
– wstążki świeżej cukinii – plasterki ogórka (świeżego kiszonego lub korniszona)
– kiełki zielonej fasoli mung
– kalarepkę pokrojoną w słupki
– uprażone ziarna słonecznika
– posiekane słone pistacje
– szczypiorek, cebulę lub dymkę
– wszelkiego rodzaju „mikroliście” (młode pędy zielonego groszku, które można samemu wyhodować w doniczce na parapecie)
– rzodkiewkę
– blanszowane zielone warzywa
– grillowany oscypek

