Reklama

Kanapki z awokado i jajkiem w koszulce to propozycja na lekkie i pożywne śniadanie. Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne niż na twardo. Spróbuj kanapek z awokado i jajkiem w koszulce.

Składniki:

miąższ z dojrzałego awokado
sok z połowy cytryny lub limonki
2 łyżeczki ziół (natki, kolendry, szczypiorku), posiekanych
6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
łyżka oliwy
łyżka octu jabłkowego
2 jajka w rozm. M
2 kromki chleba na zakwasie
pieprz
do dekoracji: kiełki rzodkiewki

Kroki przygotowania:

Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, od razu mieszamy z sokiem z cytryny lub limonki i ziołami (aby pasta była ostrzejsza, można dorzucić posiekaną papryczkę chili). Pieczarki podsmażamy na oliwie, aż odparuje z nich woda.
W rondelku zagotowujemy wodę z octem. Energicznie mieszamy, aby wytworzyć wir, wpuszczamy w niego jajko (najlepiej wcześniej wybić je do małej filiżanki) i gotujemy ok. 2 min. Wyławiamy na talerz, w ten sam sposób gotujemy drugie jajko.
Chleb smarujemy pastą z awokado, kładziemy pieczarki i jajko. Oprószamy pieprzem, posypujemy kiełkami. Jako dodatek serwujemy pomidory – pokrojone i skropione dobrej jakości octem balsamicznym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Reklama

Porady:

Zobacz: sałatka w arbuzie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama