
Kanapki z gruszką: słodka opiekana i pikantna
Słodki i pikantny sposób na kanapkę z gruszką.
Składniki:
słodka opiekana:
kromki chałki
masło
dżem z czarnej porzeczki
plastry camemberta
gruszka (najlepsza konferencja)
pikantna:
ciemne pieczywo typu pumpernikiel, chleb żytni miodowy
kremowy serek śmietankowy
liście szpinaku baby
ser z niebieską pleśnią
gruszka
płatki chili
miód
orzechy laskowe
Kroki przygotowania:
Kromki chałki smarujemy po jednej stronie masłem i dżemem, przekładamy plasterkami sera i gruszki, lekko dociskamy. Kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni, przyciskamy deską do krojenia i opiekamy (z obu stron), aż pieczywo się zezłoci, a ser zacznie lekko wypływać. Jemy na gorąco.
Kromki pieczywa smarujemy cienko po jednej stronie kremowym serkiem, nakładamy liście szpinaku (ogonki obrywamy), plasterki sera i gruszki (ze skórką, bez gniazd nasiennych), oprószamy płatkami chili, polewamy miodem, posypujemy pokruszonymi orzechami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
Porady:
Zobacz też: kanapki z awokado

