
Kandyzowana pigwa w galaretce
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pigwa: 1 kg
- cukier puder: 500 g
- cytryna: 1 szt.
- woda: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Połowę owoców pigwy kroimy na ćwiartki. Nie usuwamy gniazd nasiennych. Resztę kroimy w wąskie paski. Wkładamy owoce do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 min. Owoce wyjmujemy z garnka, ćwiartki wyciskamy przez ściereczkę, paski zachowujemy w całości.
krok 2
Otrzymany sok przecedzamy do rondla, dodajemy taką samą ilość (wg wagi) cukru i gotujemy na dużym ogniu z sokiem z cytryny i paskami pigwy, delikatnie mieszając. Przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy wieczka i odwracamy do góry nogami, żeby usunąć powietrze.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

