
Kanie w occie (podsmażane)
- kanie: 20 szt.
- mąka pszenna: 130 g
- pieprz czarny: 10 g
- sól: 20 g
- cebula: 3 szt.
- olej: 45 ml
- ocet: 250 ml
- woda: 1 l
- ziele angielskie: 4 szt.
- liść laurowy: 4 szt.
- gorczyca: 5 g
- cukier: 60 g
- goździki: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie grzybów: kanie dokładnie czyścimy z piasku i pozostałości ściółki leśnej. Płuczemy i osuszamy. Duże kapelusze kroimy na pół albo na cztery części.
krok 2
Zalewa octowa: mąkę mieszamy z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. W garnku gotujemy wodę, dodajemy ocet spirytusowy 10% i wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę białą, łyżeczkę soli, goździki, 4 czubate łyżki cukru i pieprz ziarnisty). Gotujemy 10–15 minut.
krok 3
Cebula: obieramy ją, kroimy w półplasterki i blanszujemy.
krok 4
Smażenie: grzyby delikatnie panierujemy w mące z obu stron. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Układanie w słoikach: na dno słoika wlewamy trochę przygotowanej wcześniej zalewy. Układać na przemian kanie wraz z cebulą. Warto pamiętać, by zalewę dolewać stopniowo.
krok 6
Maceracja: kanie w occie zakręcamy i odstawiamy na 2–3 dni do lodówki.

