Porady:
Jak zrobić kapuśniaczki?
Kapuśniaczki można przygotować na wiele sposób. Najprościej jest wykorzystać dobrej jakości ciasto filo lub ciasto francuskie. Ważne, aby kapuśniaczki z ciasta francuskiego były wykonane z produktu o dużej zawartości masła. Wtedy będą delikatne i maślane w smaku. Kapuśniaczki z pieczarkami to także okazja do użycia przypraw o wyrazistym smaku. Z powodzeniem sprawdzą się takie zioła jak tymianek, rozmaryn, cząber, czarny świeżo zmielony pieprz, anyż i suszony czosnek. Z przypraw, które mają nadać wyjątkowego smaku i sprawić, że kapuśniaczki z kapustą i pieczarkami będą niemal uzależniające w smaku, jest kmin rzymski. Od czasu do czasu warto użyć odrobiny sosu sojowego.
Kapuśniaczki mogą też przyjąć formę bliższą pierogom niż bułkom drożdżowym. Wtedy należy wykrawać ciasto szklanką albo specjalnym wykrawaczem i formować tradycyjny kształt pierożków.
Notka redakcyjna:
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczyku - przepisy od święta
Popularne paszteciki kapuśniaczki mogą wyglądać jak zwyczajna drożdżówka. Jednak kilka trików może zmienić ich wygląd i nadać odświętnego charakteru. Na wierzchu z ciasta drożdżowego można wykonać krzyżyk biegnący przez środek bułeczki, można też ozdobić z wierzchu kratką z ciasta albo posmarować jajkiem i posypać czarnuszką, czarnym lub białym sezamem albo kminkiem.
Kapuśniaczki - jak zawijać?
Kapuśniaczki drożdżowe lub kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego można także wykonać za pomocą radełka. Rozwałkowane ciasto kroimy na równe prostokąty. Na ciasto (pomiędzy środkiem a początkiem strony bliższej zwijającemu) łyżeczką trzeba wyłożyć farsz do kapuśniaczków i zawinąć zaczynając od siebie. Na koniec zawijamy boki i spód. Docelowo kapuśniaczki mają przybrać wygląd kwadratowy.
Kapuśniaczki z grzybami świetnie smakują z nie tylko z pieczarkami. Można zrobić je z różnymi grzybami leśnymi np.: borowikami, z kominkami albo ze świeżymi kurkami. Czasem do kapusty kiszonej na kapuśniaczki dodaje się kilka suszonych śliwek, które wzmacniają smak.