
Paszteciki z ciasta francuskiego
- ciasto francuskie: 375 g
- pieczarki: 325 g
- mięso mielone: 250 g
- kapusta kiszona: 125 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 szt.
- masło: 10 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- kminek: 5 g
- żółtko: 1 szt.
- mleko: 20 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie farszu: Na maśle trzeba zeszklić posiekaną drobno cebulę i przecisnąć przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i po chwili mięso mielone. Całość należy przesmażyć i dodać łyżkę masła (10 g).

iStock krok 2
Przygotowanie kapusty do farszu: Kiszona kapusta powinna być przelana na sitku wodą i drobno posiekana. Kapustę należy dodać do farszu i chwilę podsmażyć. Nadzienie można doprawić solą, pieprzem i wystudzić.

iStock krok 3
Przygotowanie ciasta: Ciasto francuskie trzeba rozwinąć, ułożyć poziomo i każdy podzielić na cztery części. Wzdłuż dłuższej części każdego prostokąta trzeba nałożyć farsz. Ciasto należy zwinąć w roladkę, pamiętając by łączenie było na spodzie pasztecika! Następnie trzeba pokroić na 4 części, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać kminkiem.

iStock krok 4
Pieczenie ciasta francuskiego: Paszteciki z ciasta francuskiego można od razu wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec na złoty kolor (grzanie góra-dół bez termoobiegu) około 15 minut.

StockFood

