Porady:
- Tradycyjny kapuśniak na żeberkach przygotowany jest z kapusty kiszonej – taką też rekomendujemy wykorzystać w przepisie. Opcjonalnie możemy postawić na świeżą kapustę, którą należy uprzednio poszatkować.
- Kapuśniak możemy przygotować na różnych wywarach – zdecydowanie najpopularniejszy jest kapuśniak na żeberkach, który jednocześnie jest też najbardziej sycący. Oprócz tego możemy przygotować kapuśniak na boczku (ewentualnie na boczku i na żeberkach) lub nawet na golonce. Jeśli jednak zależy nam na „odchudzonej” wersji kapuśniaka, to możemy przygotować go również na rosole drobiowym.
Notka redakcyjna:
Kapuśniak jest tradycyjną zupą, którą przygotowuje się na bazie kapusty głowiastej – świeżej lub kiszonej (w zależności od indywidualnych preferencji), warzyw oraz żeberek lub boczku. Jest ona znana i rozpowszechniona w Polsce, ale także u naszych sąsiadów – na Słowacji (kapustnica) oraz na Ukrainie (kapuśniak ukraiński). Kapuśniak jest kulinarną wizytówką Podhala, gdzie występuje pod postacią kwaśnicy, którą zawsze przygotowuje się z kiszonej kapusty. Można go spotkać również na Podhalu pod dwoma nazwami kapuśniak borowiacki (szarpak, przygotowany z kapusty kiszonej) lub parzybroda (przygotowany z kapusty świeżej).
Jak zrobić kapuśniak na żeberkach?
Przygotowanie kapuśniaka na żeberkach nie jest zbyt trudnym i wymagającym zadaniem. Wystarczy, przygotowane wcześniej żeberka, pokroić w kawałki, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu między czasie zbierając szumowiny. Dalej warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru z żeberek wędzonych. Na samym końcu siekamy kapustę i również dodajemy ją do naszego wywaru. Całość gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie (najlepiej miękkość sprawdzać widelcem). Na samym końcu podsmażamy na smalcu pokrojoną w kostkę cebulkę i również dodajemy ją do naszej zupy. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem, możemy też dodać odrobinę czosnku, lubczyku i tymianku.
Kapuśniak na wędzące
Kapuśniak przygotowuje się najczęściej na bazie kapusty kiszonej i wędzonych żeberek, i ewentualnie również boczku. Dodatek wędzonek nadaje całości charakterystycznego smaku i aromatu. Dzięki temu wydaje się, że nasze danie jest okraszone delikatnym dymem. Przy zakupie wędzonek do kapuśniaku warto zwracać uwagę na ich skład oraz sposób obróbki – niekiedy zdarza się, że wyroby mięsne tylko „imitują” wędzone poprzez pomalowanie ich specjalnym płynem, dzięki któremu nabierają one charakterystycznego dla wędzonek koloru.