
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
- schab: 1 kg
- kości: 1 kg
- kapusta: 500 g
- ziemniaki: 500 g
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- śmietana 18%: 250 ml
- woda: 3 l
Sposób przygotowania
krok 1
Kapuśniak ze słodkiej kapusty – przygotowanie:
Na początku kości należy umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Następnie całość trzeba zagotować i zdejmować co jakiś czas wypływające szare kawałki białka. Ważne, aby wywar był klarowny. Potem powinno się obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest obranie kapusty z wierzchnich liści i pokrojenie jej w kostkę. Po około 30 minutach należy posolić wywar. Następnie do wywaru należy dodać warzywa i kapustę. Zawartość garnka trzeba gotować prawie do miękkości.
krok 2
Potem trzeba dodać ziemniaki, natkę selera i pietruszki znów gotować do miękkości ziemniaków. Następnie kapuśniak ze słodkiej kapusty należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest rozmieszanie śmietany w naczyniu, a następnie dodanie odrobiny zupy. Kapuśniak ze słodkiej kapusty trzeba dokładnie wymieszać. Następnie rozmieszaną śmietanę należy do kapuśniaku. Ostatnią czynnością jest obranie kości z mięsa i wrzucenie go do zupy. Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest gotowy do podania.


