
Kapusta czerwona zasmażana
- czerwona kapusta: 1 szt.
- smalec: 12 g
- cebula: 1 szt.
- jabłka: 1 szt.
- cukier: 12 g
- ocet: 15 ml
- mąka: 24 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal102
- tłuszcz8g
- węglowodany6g
- białko1g
Sposób przygotowania
krok 1
Czerwona kapusta zasmażana: jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warzywo drobno siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, żeby zmiękło. Po chwili odcedzamy, wrzucamy kapustę do garnka i ponownie zalewamy wodą, tak by przykryła całą kapustę.
krok 2
Gotowanie: do garnka z kapustą dodajemy sól, cukier oraz starte na tarce jabłko. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż kapusta zmięknie, ale nie będzie całkowicie rozgotowana. Ugotowaną kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem.
krok 3
Zasmażka: kapusta morda na ciepło sporo zawdzięcza pysznej zasmażce. Na patelni rozpuszczamy smalec z kaczki i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy na patelnie mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy, żeby wszystkie smaki się połączyły.

