Reklama

Kapusta włoska zasmażana z powodzeniem zastąpi nam gotowaną, białą kapustę, chociaż profil smakowy nieco się zmieni. na którą sezon trwa bardzo krótko. Jest jednocześnie miękka i przyjemnie chrupiąca. Ma przyjemnie koperkowy smak i dobrze pasuje do wszelkiego rodzaju smażonych kotletów i pieczonych mięs. Ale można ją zjeść też jako samodzielne danie z kromką świeżego chleba, najlepiej domowego. Kapusta włoska zasmażana doskonale sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i ciepłą kolację z dodatkiem chleba.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kapusta: dokładnie myjemy ją pod bieżącą wodą, następnie szatkujemy na drobno i wrzucamy do garnka. Gotujemy w czajniku wodę. Zalewamy wrzątkiem kapustę do momentu, aż zostanie nią przykryta. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy do miękkości.

  • krok 2

    Woda: gdy kapusta jest już miękka, odlewamy z niej wodę. Zostawiamy trochę na dnie.

  • krok 3

    Cebula: obieramy z łusek, kroimy na piórka, smażymy na patelni na maśle do zeszklenia. Potem dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Smażymy ją przez 3 minuty i dorzucamy do kapusty.

  • krok 4

    Doprawiamy: całość doprawiamy octem, pieprzem, solą (w razie potrzeby) oraz posiekanym koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama