
Kapusta włoska zasmażana
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kapusta biała: 1 kg
- cebula: 100 g
- masło: 20 g
- cukier: 10 g
- sól: 12 g
- pieprz czarny: g
- mąka pszenna: 24 g
- ocet: 10 ml
- koperek: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kapusta: dokładnie myjemy ją pod bieżącą wodą, następnie szatkujemy na drobno i wrzucamy do garnka. Gotujemy w czajniku wodę. Zalewamy wrzątkiem kapustę do momentu, aż zostanie nią przykryta. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy do miękkości.
krok 2
Woda: gdy kapusta jest już miękka, odlewamy z niej wodę. Zostawiamy trochę na dnie.
krok 3
Cebula: obieramy z łusek, kroimy na piórka, smażymy na patelni na maśle do zeszklenia. Potem dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Smażymy ją przez 3 minuty i dorzucamy do kapusty.
krok 4
Doprawiamy: całość doprawiamy octem, pieprzem, solą (w razie potrzeby) oraz posiekanym koperkiem.

