
Kapusta z grochem
- kapusta: 700 g
- groch: 150 g
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- majeranek: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny: 10 szt.
- suszone grzyby: 50 g
- cebula: 2 szt.
- olej: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie grochu: Dzień wcześniej groch dokładnie płuczemy kilkakrotnie na sicie do momentu, aż woda przestanie być mętna. Następnie zalewamy go zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie ziarenka i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia dodajemy sól i gotujemy groch w tej samej wodzie do miękkości (przez około 45-60 minut). Ugotowany groch odcedzamy na sitku.

iStock krok 2
Przygotowanie grzybów: Suszone grzyby również zalewamy wodą i moczymy przez godzinę. Następnie odcedzamy je (nie wylewamy wody, przyda się później) i siekamy na dość duże kawałki.

iStock krok 3
Przygotowanie kapusty: Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i lekko siekamy. Przekładamy kapustę do dużeo garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości.

iStock krok 4
Smażenie cebuli: Dwie cebule obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Następnie dorzucamy pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy jeszcze chwilę.

iStock krok 5
Gotowanie kapusty z grochem: Przygotowany wcześniej groch łączymy z gotowaną kapustą oraz usmażoną cebulką z grzybami i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze 10-15 minut, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

istock

