Reklama

Kapusta z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna, którą można traktować jako samodzielne danie, dodatek do karpia lub farsz. Doskonale wypełnia uszka, pierogi, paszteciki lub krokiety. W niektórych domach wzbogaca się ją grochem lub fasolą. Przyda się nie tylko w czasie świątecznej wieczerzy – dorzućcie do niej skwarki lub kiełbasę i podajcie na sycący obiad. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza kapusta z grzybami na Wigilię lub każdy dzień tygodnia.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Suszone grzyby: przepłukujemy, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą (250 ml). Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc. Odsączamy i kroimy w paski. Wodę zachowujemy. Możemy też wykorzystać mrożone grzyby leśne (na przykład podgrzybki lub prawdziwki). Jeśli są już posiekane, od razu dorzućmy je do garnka z kapustą, bez wcześniejszego rozmrażania.

    foodie.by.bb

  • krok 2

    Marchewka: myjemy ją, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Jest to składnik opcjonalny, ale pożądany – dodaje potrawie nieco słodyczy. Często można go znaleźć od razu w parze z kapustą z wiaderka lub słoika.

    foodie.by.bb

  • krok 3

    Cebula: obieramy ją i przepoławiamy. Usuwamy rdzeń. Resztę kroimy w piórka, a następnie siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Szklimy na nim cebulę. Nie pozwólmy, żeby się zarumieniła.

    foodie.by.bb

  • krok 4

    Kapusta: odciskamy ją z soku. Jeśli wydaje nam się bardzo kwaśna, możemy ją dodatkowo przepłukać na sitku. Siekamy ją na drobniejsze kawałki. Nie jest to niezbędny krok, jeśli ma być dodatkiem do głównego dania, ale jest pożądany, kiedy przygotowujemy ją na farsz na pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki lub kulebiak.

    foodie.by.bb

  • krok 5

    Gotowanie: w dużym garnku umieszczamy wszystkie przygotowane składniki. Dodajemy wodę z moczenia grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i cukier. Świąteczna kapusta z grzybami leśnymi wyjdzie nam wyjątkowo smaczna, jeśli dorzucimy do niej także kminek, jałowiec, majeranek lub wędzoną paprykę. Dolewamy 250 ml wody. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, do miękkości kapusty. Dosalamy do smaku.

    foodie.by.bb

Porady:

  • Miłośnikom domowych przetworów polecamy zrobienie odpowiednio wcześniej własnej kapusty kiszonej. Przygotowanie potraw wigilijnych od podstaw przyniesie mnóstwo satysfakcji.
  • Pamiętajmy, że grzybów leśnych nie mogą jeść dzieci do 12 roku życia. Możemy dla nich przygotować oddzielną porcję z pieczarkami lub z boczniakami.
  • Nasz przepis na kapustę z grzybami jak u babci możemy nieco zmodyfikować i dodać do niej również śliwki – najlepiej suszone lub wędzone. Należy je namoczyć, odcisnąć, pokroić na drobne kawałeczki i lekko przysmażyć wraz z cebulką. Taka kapusta będzie miała ciekawy, lekko winny smak.
  • Olej rzepakowy z powodzeniem można zastąpić innym, na przykład lnianym, który często dodaje się do wigilijnych potraw.

Notka redakcyjna:

Kapusta z grzybami na Wigilię

Kapusta wigilijna z grzybami to proste i szybkie, tradycyjne danie, które możemy serwować gościom na wiele różnych sposobów. Zwykle podaje się ją z karpiem smażonym (lub inną rybą) i purée ziemniaczanym. To także danie smaczne same w sobie, można je po prostu jeść ze świeżym pieczywem (najlepiej domowym, na zakwasie). Kapusta z grzybami suszonymi to także świetny farsz do różnych świątecznych potraw, takich jak:

  • pierogi z kapustą i grzybami – podstawą jest dobre ciasto, które powinno być cienkie, elastyczne i rozpływające się w ustach. Nie mniej ważny jest jednak aromatyczny farsz. Można zrobić go więcej i cieszyć się nim nie tylko na święta.
  • kulebiak – to drożdżowy pieróg, który ozdobi wigilijny stół. Piecze się go w całości (najlepiej z efektownymi zdobieniami z ciasta na wierzchu), a następnie kroi w grube plastry.
  • paszteciki z kapustą i grzybami – świetny dodatek do czystego czerwonego barszczu. Sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu sylwestrowym.

Tradycyjna kapusta kiszona z grzybami składa się z kilku prostych składników, ale można ją urozmaicić dodatkami, które podkręcą jej smak, takimi jak starte jabłko (szara reneta), sok z cytryny, czosnek, a nawet sos sojowy.

Kapusta z grzybami – wariacje

Sposobów na to, jak zrobić kapustę z grzybami na Wigilię, jest całe mnóstwo i przepisy często różnią się w zależności od regionu. Popularne wariacje to na przykład:

  • kapusta z grochem i grzybami – wymaga wcześniejszego przygotowania, ponieważ groch należy namoczyć i odstawić na noc, a następnie ugotować do miękkości. Przyrządzana na Wigilię jest postna, ale można ją też okrasić skwarkami z boczku i podać na codzienny obiad.
  • kapusta zasmażana z grzybami – dzięki zasmażce z masła i mąki jest gęsta i aromatyczna. Można dodać do niej mięsną wkładkę, na przykład boczek, kiełbasę, filet z kurczaka lub mięso wieprzowe.
  • kapusta z grzybami i łazankami – makaronowe kwadraciki idealnie uzupełniają tradycyjny farsz, czyniąc z niego pełne, sycące danie. Świetnie smakują doprawione kminkiem i majerankiem. Łazanki z kapustą można podać na Wigilię lub szybki obiad na co dzień.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama