Kapusta z grzybami
- kapusta kiszona: 500 g
- suszone grzyby: 25 g
- olej: 30 ml
- cebula: 120 g
- marchewka: 60 g
- woda: 500 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 2 szt.
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 3 g
- cukier: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Suszone grzyby: przepłukujemy, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą (250 ml). Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc. Odsączamy i kroimy w paski. Wodę zachowujemy. Możemy też wykorzystać mrożone grzyby leśne (na przykład podgrzybki lub prawdziwki). Jeśli są już posiekane, od razu dorzućmy je do garnka z kapustą, bez wcześniejszego rozmrażania.

foodie.by.bb krok 2
Marchewka: myjemy ją, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Jest to składnik opcjonalny, ale pożądany – dodaje potrawie nieco słodyczy. Często można go znaleźć od razu w parze z kapustą z wiaderka lub słoika.

foodie.by.bb krok 3
Cebula: obieramy ją i przepoławiamy. Usuwamy rdzeń. Resztę kroimy w piórka, a następnie siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Szklimy na nim cebulę. Nie pozwólmy, żeby się zarumieniła.

foodie.by.bb krok 4
Kapusta: odciskamy ją z soku. Jeśli wydaje nam się bardzo kwaśna, możemy ją dodatkowo przepłukać na sitku. Siekamy ją na drobniejsze kawałki. Nie jest to niezbędny krok, jeśli ma być dodatkiem do głównego dania, ale jest pożądany, kiedy przygotowujemy ją na farsz na pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki lub kulebiak.

foodie.by.bb krok 5
Gotowanie: w dużym garnku umieszczamy wszystkie przygotowane składniki. Dodajemy wodę z moczenia grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i cukier. Świąteczna kapusta z grzybami leśnymi wyjdzie nam wyjątkowo smaczna, jeśli dorzucimy do niej także kminek, jałowiec, majeranek lub wędzoną paprykę. Dolewamy 250 ml wody. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, do miękkości kapusty. Dosalamy do smaku.

foodie.by.bb


