Porady:
- Do zamarynowania karkówki można użyć ziół suszonych: po 1/2 łyżeczki suszonej mięty, szałwii, cząbru, majeranku i bazylii. Ponadto najlepszy będzie grubo mielony pieprz. Jeśli lubcie ostre potrawy i wędliny, można dodać do marynaty szczyptę pieprzu cayenne albo pół łyżeczki chili.
- Karkówka pieczona w rękawie będzie delikatna i soczysta, gdy zamarynujemy ją odpowiednio wcześniej. Najlepiej marynować mięso przez 48 godzin, a przynajmniej przez całą noc.
- Karkówkę z piekarnika można podać na ciepło np. na obiad z dodatkami oraz na zimno, jako wędlinę na kanapki. Do pieczywa sprawdzi się też dodatek chrzanu, musztardy i kiszonych ogórków.
- Najlepiej kroić pieczoną karkówkę, używając ostrego i cienkiego noża.
Notka redakcyjna:
Karkówka pieczona w rękawie - czas pieczenia
Czas pieczenia mięsa uzależniony jest od tego, po jak duży kawałek mięsa sięgniemy. Najlepiej użyć takiego o wadze około 1500 gramów. Karkówka pieczona w rękawie o takiej masie musi być spędzić w piekarniku ok. 1,5 godziny. Przyjmuje się, że na każdy kilogram mięsa przypada 1 godzina. Przy tym trzeba pamiętać, że mięso wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkową półkę. Przy 160 stopniach karkówkę pieczemy przez 2 godziny.
Ile piec karkówkę w plastrach w rękawie? Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy mięso przez 40 minut, następnie przekręcamy rękaw na drugą stronę i pieczemy kolejne 40 minut. Karkówkę w plastrach odstawiamy na 10 minut.
Karkówka pieczona w rękawie w plastrach
Przepisów jest wiele, część z nich dotyczy karkówki pieczonej w całości, a inne pokazują jak zrobić ją w plastrach. Jedną i drugą można zrobić w rękawie, używając brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Smaczny karczek pieczony w całości można zrobić z powyższego przepisu.
A jak zrobić karkówkę w rękawie w plastrach? Karczek (około 700 gramów) myjemy w zimnej wodzie, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w plastry o grubości około 1cm. Obieramy 3 cebule i siekamy w dużą kostkę. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oleju i 10 łyżek wody. Dodajemy łyżeczkę granulowanego czosnku, majeranku, soli, papryki wędzonej, miodu oraz pół łyżeczki czarnego pieprzu. Mieszamy. Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy cebulę, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany karczek przekładamy do rękawa, dokładnie zawiązujemy i wkładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Przepis można modyfikować, dodając do mięsa dodatkowo plastry marchewki i/lub ziemniaków.
Karkówka pieczona w plastrach to typowe danie obiadowe, dlatego podajemy ją w towarzystwie:
- pieczonych ziemniaków lub z wody, sprawdzi się,
- puree ziemniaczanego lub z batata,
- kaszy gryczanej, jęczmiennej lub jaglanej, opcjonalnie polanej sosem z pieczenia,
- kopytka lub kluski śląskie, z wody bądź podsmażone,
- kapusty zasmażanej.
Do mięsa niemalże obowiązkowych dodatkiem jest surówka. Z karkówką dobrze komponuje się:
- sałata z pomidorkami koktajlowymi, polana winegretem,
- marchewka z jabłkiem lub porem,
- czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą,
- mizeria - w sezonie,
- kalarepka z jabłkiem z dodatkiem chrzanu i majonezu.
Pieczony karczek w plastrach po wystudzeniu możns przechowywać w lodówce nawet przez 3 dni.