Porady:
- W naszym przepisie na karkówkę duszoną na obiad zalecamy pokroić ją w kostkę (o wielkości wedle uznania). Jednakże opcjonalnie możemy przygotować karkówkę duszoną w plastrach – wówczas wystarczy pokroić karczek na plastry o grubości ok. 2 cm (jeśli będą za grube, możemy je delikatnie rozbić tłuczkiem).
- Jeśli chcemy przygotować karkówkę w sosie własnym, to do etapu duszenia należy dodać więcej cebuli, która zagęści nasz sos. Jednakże my polecamy karkówkę w sosie grzybowym, który świetnie podkreśla smak mięsa, a do tego jest bardzo esencjonalny.
- Nasza pyszna karkówka świetnie smakuje z ziemniaczanym purée, z młodymi ziemniaczkami, kaszą gryczaną, kopytkami i kluskami śląskimi. Można serwować ją także ze świeżym pieczywem.
- Jaka surówka do karkówki duszonej? Świetnie sprawdzą się ogórki kiszone, buraczki, surówka z marchewki, surówka z pora, a także surówka z kapusty pekińskiej.
- Pyszny karczek to świetne danie dla dzieci, gdyż karkówka duszona z cebulą jest bardzo miękka i rozpływa się w ustach.
- Jakie przyprawy do karkówki duszonej? Najlepiej postawić na sól i pieprz, a także odrobinę słodkiej i ostrej papryki, majeranek. Dobrze sprawdzi się również rozmaryn, oregano i suszony czosnek.
Notka redakcyjna:
Ile dusić karkówkę?
Karkówka w sosie ciemnym jest miękka i rozpływająca się w ustach, co związane jest z procesem duszenia. Duszenie jest procesem termicznym żywności, który łączy w sobie proces obsmażania, czyli krótkiego smażenia, a następnie gotowania w stosunkowo malej ilości wody. Przy przygotowaniu karkówki duszonej należy wcześniej ją zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie obsmażyć na oleju. Nie należy jednak nadmiernie przeciągać etapu smażenia, gdyż wtedy nasz karczek w sosie może stać się twardy i łykowaty. Przy obsmażaniu karkówki należy delikatnie zarumienić mięso z obu stron, a następnie zalać wodą. Karkówkę należy dusić w niej przez ok. 30 minut – jeśli wykorzystujemy grube plastry mięsa, to ten czas możemy lekko wydłużyć. Należy jednak kontrolować stan wody – jeśli jest jej mało, to wówczas trzeba ją stale uzupełniać. Warto sprawdzać, czy nasza karkówka duszona już jest gotowa, wybijając w nią widelec – jeśli wbija się on łatwo, to znaczy, że mięso jest już gotowe.
Sos do karkówki
Ważnym elementem w karkówce duszonej jest jej sos, który idealnie dopełnia całości i sprawia, że nasze danie jest znacznie smaczniejsze. Przepis na kartkówkę w sosie jest bardzo łatwy do odtworzenia – należy jednak trzymać się instrukcji, gdyż bardzo łatwo popełnić błąd i np. go zważyć. Karkówkę możemy przygotować w sosie pieczarkowym, paprykowym i grzybowym. Najpopularniejsza jest jednak karkówka w sosie ciemnym, który możemy uzyskać przez dodatek grzybów leśnych lub mocno podsmażonej cebuli. Warto też pamiętać o tym, że kolor sosu związany jest z tym, jak bardzo wcześniej podsmażymy mięso – jeśli nawet go nie zarumienimy, to nasz sos do karkówki może być bardzo blady, co oczywiście nie oznacza, że jest niesmaczny.
Sos do karkówki – w zależności od preferencji – możemy doprawić śmietaną i mąką. Ten drugi dodatek jest obligatoryjny, jeśli nasz sos jest zbyt rzadki i swą konsystencją przypomina zupę. Jeśli zdecydujemy się na dodatek śmietany, to należy uważać na to, by nie zważyć sosu i nie zepsuć całej potrawy. Wcześniej śmietanę i mąkę należy rozpuścić w zimnej wodzie, dolać trochę sosu (wody, w której dusi się nasz karczek), całość wymieszać, a następnie powoli dodawać do sosu, delikatnie mieszając.