
Karkówka po cygańsku
- karkówka: 500 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
- słodka papryka: 10 g
- papryka ostra: 2 g
- mąka pszenna: 30 g
- olej rzepakowy: 45 ml
- cebula: 1 szt.
- pieczarki: 200 g
- kiszone ogórki: 100 g
- czerwona papryka: 100 g
- woda: 90 ml
- przecier pomidorowy: 90 g
- musztarda: 15 g
- ocet winny: 15 ml
- cukier: 5 g
- czosnek: 4 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: myjemy, kroimy w plastry o grubości 1–1,5 cm, a następnie na połówki. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy i nacieramy przyprawami – solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
krok 2
Smażenie karkówki: do głębokiego talerza wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym smażymy na niej mięso z obydwu stron na rumiany kolor (przez ok. 2 min z każdej strony). Gotowe kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
krok 3
Warzywa: obieramy cebulę z łupin i kroimy ją w pióra. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a ogórki kiszone – w słupki. Myjemy paprykę, wycinamy z niej gniazda nasienne i ją również kroimy na mniejsze kawałki.
krok 4
Zalewa: w osobnym naczyniu mieszamy wodę, przecier pomidorowy, musztardę i ocet. Dodajemy łyżeczkę cukru (5 g) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Na karkówkę, ułożoną w naczyniu żaroodpornym, przekładamy przygotowane warzywa. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Przykrywamy pokrywką.
krok 6
Pieczenie: karkówkę po cygańsku wstawiamy do piekarnika na 90 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy w otwartym naczyniu przez kolejne 20 min.
krok 7
Karkówka po cygańsku jest gotowa: danie możemy podać w naczyniu żaroodpornym lub na talerzach z ulubionymi dodatkami – kopytkami, ziemniakami, kaszą lub kromką świeżego chleba.

