
Karkówka z patelni
- karkówka: 1 kg
- musztarda francuska: 4 łyżki stołowe
- musztarda dijon: 2 łyżki stołowe
- miód: 6 łyżek stołowych
- sos worcestershire: 3 łyżki stołowe
- sos sojowy: 4 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
- pieprz czarny: 6 g
- olej: 30 ml
- masło: 150 g
- tymianek: 3 łyżki stołowe
- sól: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal520
Sposób przygotowania
krok 1
Marynata do karkówki z patelni: obie musztardy włóż do miseczki, dolej 5 łyżek miodu, dodaj sosy i oliwę. Wymieszaj i dopraw pieprzem.

Shutterstock krok 2
Karkówkę umyj pod zimną wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Karczek pokrój w plastry o grubości około 1 cm, rozbij mięso tłuczkiem do kotletów i włóż do woreczka strunowego. Dodaj wcześniej przygotowaną marynatę.

Shutterstock krok 3
Woreczek zamknij i pougniataj jego zawartość tak, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw karkówkę do lodówki na około 24 godziny.

Shutterstock krok 4
Masło wymieszaj z ziołami, miodem i przyprawami. Przełóż na folię, zrób wałek i włóż do lodówki, aby się schłodziło.

Shutterstock krok 5
Wlej na patelnię olej i rozgrzej. Włóż plastry mięsa na gorącą patelnię i smaż karkówkę po ok. 7 minut z obu stron.

Shutterstock krok 6
Wyjmij masło z lodówki, pokrój w plastry. Karkówkę zdejmij z patelni. Podaj karczek w towarzystwie masła, purée i domowej surówki.

Shutterstock

