Porady:
- Karkówka z pieczarkami doskonale smakuje podana z pieczywem, ale także z ziemniakami, kaszą, ryżem czy makaronem. Fantastycznym dodatkiem do takiego mięsa będą również kopytka lub kluski żelazne.
- Jeśli chcemy, żeby karkówka z pieczarkami pozostała bardziej soczysta, warto upiec ją w rękawie. To bezpieczna opcja, która zawsze się udaje.
- Do mięsa można dodać też inne warzywa, a nawet owoce. Świetnym przepisem jest na przykład karkówka pieczona z jabłkami lub w kapuście.
- W przypadku małego naczynia żaroodpornego polecamy układać karkówkę pieczoną w plastrach warstwami. Naprzemiennie, mięso, pieczarki z cebulą i część sosu. W takim przypadku czas pieczenia warto wydłużyć do 90 minut.
Notka redakcyjna:
Marynata do karkówki z pieczarkami
Przepis na karkówkę z pieczarkami to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników, ani wiele czasu spędzonego w kuchni. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej zamarynujemy mięso, a następnie wstawimy je do piekarnika, a reszta zrobi się sama. Jak przyprawić karkówkę, aby była aromatyczna i wyrazista w smaku? Kluczem do sukcesu jest tutaj czas. Karkówka wyjdzie tym smaczniejsza i bardziej krucha, im dłużej będziemy ją marynować. Przygotowania całego przepisu należy więc rozpocząć już wieczór wcześniej, aby mięso mogło marynować się całą noc, zanim trafi do piekarnika.
Najprostszą marynatę zrobimy z oliwy i ulubionych przypraw. Sprawdzą się tutaj:
- podstawowe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
- zioła: suszony tymianek, rozmaryn lubczyk, a także bazylia, oregano i majeranek lub po prostu zioła prowansalskie,
- czosnek: suszony lub świeży - przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki,
- słodkie dodatki: miód, syrop klonowy lub po prostu odrobina cukru,
- słone dodatki: sos sojowy, który zawiera mnóstwo smaku umami lub sos grzybowy.
Z czym podawać karkówką z pieczarkami?
Karkówka pieczona z pieczarkami wyśmienicie smakuje podana w towarzystwie ziemniaków:
- z wody,
- puree - z samych ziemniaków lub z marchewką,
- pieczonych - w całości, np. hasselback, w mundurkach (zawinięte w folię aluminiową), pokrojonych w kostkę lub w plastry.
Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju kasze: gryczana, jęczmienna lub jaglana. Mogą być ugotowane na sypko lub wymieszane z przyprawami bądź warzywami - w formie kaszotto. Mięso pieczone dobrze komponuje się również z kluskami, np. z kopytkami lub szpeclami z serem, a nawet z pyzami bez mięsa.
Obowiązkowym dodatkiem do pieczonego mięsa są też surówki:
- z buraków - sprawdzą się też zasmażane,
- z kiszonej kapusty - z jabłkiem, marchewką i szczypiorkiem.
- z kapusty - np. colesław,
- wielowarzywna - z marchewki, kawałka, pietruszki, selera, pora, jabłka, ogórka kiszonego i majonezu.
Co zrobić z karkówki? Inne przepisy na pyszne dania
Karkówkę zwykle jemy z grilla lub z patelni, jednak sposobów na jej przygotowanie jest znacznie więcej. Możemy zrobić z niej również farsz i nadzienie do pyz, kartaczy, pierogów czy naleśników. Pieczeń z karkówki doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub eleganckie danie na święta. Z kolei na codzienny obiad sprawdzi się karkówka w sosie własnym, a także bitki, zrazy oraz wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Z tego mięsa możemy przygotować też wspaniały pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę, która fantastycznie sprawdzi się do burgerów czy kanapek.