Reklama

Postanowiłem przyrządzić rybę w piekarniku z warzywami, smakuje wyśmienicie.

Składniki:

-----------------------------------------------------
800 g. filetów z ryby morskiej (karmazyn)
tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
500 g. kalafiora
500 g. brokułów
przyprawy: sól / pieprz
---------------------------
SKŁADNIKI NA SOS
200 g. żółtego sera (starty)
150 g. kwaśnej śmietany
2 jajka
1 pęczek koperku
przyprawy: sól / pieprz
------------------------------

Kroki przygotowania:

► Kalafior i brokuły obrać z liści, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i podzielić na małe różyczki (moje były trochę za duże).
► Filety rybne posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dookoła i między rybę ułożyć różyczki kalafiora i brokuły.
► SOS : starty ser wymieszać ze śmietaną, jajkami, posiekanym koperkiem i przyprawić solą i pieprzem.
► Piekarnik nagrzać do 200C. Sosem polać kalafior, brokuły i rybę, naczynie żaroodporne z zawartością włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut / Termoobieg /.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama