Reklama

Krem karmelowy z figami i imbirem idealnie pasuje jako propozycja deseru do obiadu czy kolacji w Boże Narodzenie. Warto celebrować wyjątkowe okazje, ale i drobne przyjemności. Ta wersja świątecznego deseru jest pełna pysznego karmelu i imbiru. Zamień figi na gotowane gruszki, jeśli wolisz bardziej jesienne wydanie tego smakołyku.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal787
  • tłuszcz54g
  • tłuszcz nasycony32g
  • węglowodany67g
  • cukry61g
  • błonnik5g
  • białko6g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200C/180C z termoobiegiem/gaz 6. Układamy figi w naczyniu do pieczenia przecięciem do góry, następnie posypujemy cukrem. Wyciskamy na figi sok pomarańczowy. Pieczemy przez 10 minut, aż figi zmiękną i będą soczyste, ale pilnujemy, by zachowały swój kształt. Pozostawiamy owoce do ostygnięcia.

  • krok 2

    Kruszymy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno 1,5-litrowej miski. Układamy figi wokół krawędzi tak, aby odcięte boki były widoczne (kilka fig zostawiamy do ozdobienia deseru karmelowego). Wlewamy większość soku z fig z pieczenia na warstwę ciasta razem z rumem, jeśli go użyliśmy. Mieszamy karmel z imbirem i delikatnie rozprowadzamy połowę kremu na warstwie ciasta za pomocą trzonka łyżki lub szpatułki.

  • krok 3

    Deser karmelowy: wlewamy śmietankę i syrop imbirowy do dużej miski i ubijajmy, aż śmietana będzie sztywna. Połowę ubitej śmietany rozsmarowujemy na warstwie karmelu, a następnie układamy pozostałe kawałki ciasta imbirowego, resztę karmelu i pozostałą śmietankę. Deser ozdabiamy figami i skrapiamy płynem z pieczenia.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Porady:

  • Jako bazy z ciastek możemy użyć gotowego ciasta, np. biszkoptu (najlepiej imbirowego).
  • Śmietankę ubijamy niezbyt mocno – powinna być sztywna, ale nie przebita. Tylko wtedy zachowa aksamitną, miękką konsystencję.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama