
Karmelizowane kabaczki i patisony
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- patison: 500 g
- cukinia: 1 szt.
- parmezan: 100 g
- miód: 60 g
- olej: 40 ml
- czosnek: 1 szt.
- ocet balsamiczny: 25 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- rozmaryn: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa: kabaczek myjemy, przecinamy. Usuwamy pestki i kroimy na duże kawałki (większe kabaczki o grubej skórze obieramy). Patisony myjemy i kroimy na cząstki.
krok 2
Pieczenie: do miski wkładamy kawałki kabaczka i patisony razem z obranym czosnkiem pokrojonym w duże plasterki. Wlewamy olej i dodajemy rozmaryn. Posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 20–25 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż warzywa będą złociste.
krok 3
Sos: miód mieszamy z octem. Polewamy nimi warzywa i wstawiamy jeszcze na 2–3 min do piekarnika.
krok 4
Podanie: wyjmujemy karmelizowane kabaczki i patisony z piekarnika. Oprószamy je parmezanem.

