pycha:)
Składniki:
4 żółtka
1 kasia
2 Szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
Łyżka miodu
Puszka mleka skondensowanego słodzonego
Orzechy włoskie
1 Śnieżka na mleko
¾ szkl mleka
0,5 litra śmietany kremówki 36%
2 małe żelatyny
Kroki przygotowania:
(Żółtka, Kasia, szkl cukru pudru, proszek do pieczenia, mąka, miód) wszystkie te składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki, dzielimy ciasto na 2 części następnie rozwałkowujemy i wykładamy na duże blaszki. Pieczemy 2 placki (około 25 minut). Ubijamy śnieżkę w ¾ szkl mleka. W drugiej misce ubijamy śmietanę z szkl cukru pudru. Rozpuszczamy żelatyny w pół szkl mleka lub wody. Łączymy ze sobą śnieżkę i śmietanę, dodajemy żelatynę. Wylewamy masę na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch wylewamy karmel i układamy orzechy.
1 z 1

karmelowiec
karmelowiec


