Porady:
- Śląskie karminadle można usmażyć także na oleju o wysokim progu dymienia, np. rzepakowym lub na maśle klarowanym.
- Po usmażeniu warto odłożyć je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Mięso z królika można zastąpić wołowiną.
- Jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, poproście o zmielenie wybranych porcji w sklepie.
- Zamiast tymianku możecie dodać inne zioła, np. majeranek, kolendrę lub oregano.
Notka redakcyjna:
Karminadle ze śledziem
Na Górnym Śląsku karminadle przygotowywane są trochę inaczej. Zamiast mięsa z królika, do wieprzowiny dodaje się mielone płaty śledzia z solanki. Dzień wcześniej należy namoczyć śledzie w wodzie lub mleku. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem:
- mielimy mięso, śledzia i namoczoną bułkę,
- łączymy składniki i wyrabiamy z jajkiem, pieprzem i suszonymi ziołami. Nie dodajemy soli, bo śledzie są słone i to całkowicie wystarczy,
- smażymy na rumiany kolor.
Karminadle ze śledziem noszą nazwę karbinadle.
Panczkraut i karminadle
Panczkraut w kuchni śląskiej jest tradycyjnym dodatkiem do mocno wysmażonych kotlecików. Aby go przygotować, potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 cebulę,
- 500 g boczku.
Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę. Do zarumienionych skwarek dodajemy odsączoną z wody kapustę. Smażymy przez 15 min, cały czas mieszając składniki, aby się nie przypaliły. Następnie przekładamy do garnka z purée ziemniaczanym, łączymy składniki i podajemy z karminadlami.
Wegetariańskie karminadle
Popularne na Śląsku karminadle również mają swoje bezmięsne modyfikacje. Warte polecenia są:
- karminadle z kapusty – robimy je z poszatkowanej, ugotowanej kapusty, którą następnie mielimy z namoczoną bułką. Dodajemy podsmażoną cebulę, jajko i przyprawy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju,
- karminadle warzywne – można je zrobić z miąższu, który pozostaje po zrobieniu warzywnego soku w wyciskarce wolnoobrotowej. Sok przygotowujemy z marchewek, selera i buraka. Dodajemy zioła, jajko, namoczoną bułkę lub ugotowaną kaszę gryczaną. Z takiej masy lepimy karminadle, obtaczamy w bułce i smażymy na patelni. To świetny przepis w duchu zero waste,
- karminadle z kaszą gryczaną i soczewicą – sypkie składniki można ugotować razem w jednym garnku. Gdy są miękkie, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przygotowujemy wegetariańskie kotleciki zgodnie z podstawowym przepisem.