Reklama

Karp nie musi być nudny! Jeśli zwykle serwujecie go w galarecie, albo smażonego na patelni, w tym roku postawcie na coś innego. Na przykład karpia faszerowanego rodzynkami, cebulą i rybim mięsem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Karpia sprawiamy, płuczemy i kroimy na 2-cm dzwonka. Solimy. 4 dzwonka ze środkowej części ryby odkładamy, a pozostałe oczyszczamy z ości mielemy.

  • krok 2

    Z głowy karpia, obranych warzyw, jednej cebuli i przypraw gotujemy wywar. Ugotowany przecedzamy. Zmielone mięso ryby mieszamy z posiekanymi drobno cebulami, tartą bułką, solą, pieprzem, cukrem rodzynkami i ubitym białkiem.

  • krok 3

    Masą napełniamy odłożone dzwonka karpia. Układamy w płaskim garnku, zalewamy przecedzonym wywarem i gotujemy na małym ogniu ok. 35 min. Pozostawiamy w garnku do ostygnięcia. Dzwonka wyjmujemy i układamy na półmisku, a wywar odparowujemy do objętości 500 ml. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i przecedzamy. Gdy wywar z żelatyną ostygnie, zalewamy nim karpia i wstawiamy na 2–3 godz. do lodówki, aby galareta stężała.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama