
Karp faszerowany
- karp: 1 kg
- sól: 5 g
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 0.25 szt.
- cebula: 3 szt.
- pieprz czarny: 4 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- bułka tarta: 30 g
- cukier: 3 g
- rodzynki: 120 g
- białko jaja: 1 szt.
- żelatyna: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Karpia sprawiamy, płuczemy i kroimy na 2-cm dzwonka. Solimy. 4 dzwonka ze środkowej części ryby odkładamy, a pozostałe oczyszczamy z ości mielemy.
krok 2
Z głowy karpia, obranych warzyw, jednej cebuli i przypraw gotujemy wywar. Ugotowany przecedzamy. Zmielone mięso ryby mieszamy z posiekanymi drobno cebulami, tartą bułką, solą, pieprzem, cukrem rodzynkami i ubitym białkiem.
krok 3
Masą napełniamy odłożone dzwonka karpia. Układamy w płaskim garnku, zalewamy przecedzonym wywarem i gotujemy na małym ogniu ok. 35 min. Pozostawiamy w garnku do ostygnięcia. Dzwonka wyjmujemy i układamy na półmisku, a wywar odparowujemy do objętości 500 ml. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i przecedzamy. Gdy wywar z żelatyną ostygnie, zalewamy nim karpia i wstawiamy na 2–3 godz. do lodówki, aby galareta stężała.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

