Karp pieczony w migdałach
Czas całkowity:
Reklama
Przepisy na Wigilię: pieczony karp
Składniki:
sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
sok wyciśnięty z cytryny
łyżka oleju
ok. 200 g płatków migdałowych
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
mały kawałek korzenia imbiru
szczypta cynamonu
sól
Kroki przygotowania:
Karpia dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Od środka i na zewnątrz natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Po wyjęciu rybę pokroić w dzwonka. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Masło stopić z miodem. Wymieszać ze startym imbirem oraz cynamonem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Zapiekać ok. 15 minut. Podawać np. z ziemniakami purèe.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama


