Porady:
- Aby pozbyć się niechcianego błotnistego smaku, najlepiej jest wymoczyć umytą rybę w roztworze z mleka, soku cytryny i odrobiny cukru. Taki zabieg powinien trwać od 12 do 16 godz. Po namoczeniu, nie płuczemy ryby, tylko ją doprawiamy, nacinamy i przechodzi do drugiego kroku.
- Karpia można moczyć także w roztworze mleka i soli. Na 500 ml potrzeba 10 g soli (czyli 2 łyżeczki). Rybę wstawiamy w zamkniętym naczyniu na noc do lodówki.
- W ten sam sposób możecie upiec również rybę pokrojoną na porcje, czyli w dzwonki.
- Zamiast oleju, możecie położyć na wierzch karpia 20 g masła w plasterkach.
- W nacięcia ryby można włożyć także plasterki pomarańczy – w tej wersji karp pieczony w piekarniku wyjdzie bardziej słodki. Możecie skorzystać z naszego przepisu na karpia zapiekanego w pomarańczach.
- Dodatkowo można oprószyć karpia płatkami migdałów, które zapieczone w piekarniku będą przyjemnie chrupać.
Notka redakcyjna:
Karp pieczony z warzywami
W dużym naczyniu żaroodpornym zmieści się nie tylko porcja ryby dla kilku osób, ale także dodatki. W ten sposób zapieką się one razem z rybą, a my będziemy mieli obiad już prawie gotowy. Poniżej kilka wybranych propozycji:
- karp pieczony z ziemniakami w talarkach – układamy je obok ryby, posypujemy solą i suszonymi ziołami, np. oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi lub koperkiem,
- karp z piekarnika z marchewką i porem – pora kroimy w krążki, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dusimy na patelni z masłem, a następnie przykrywamy nimi karpia, ułożonego na cebuli w naczyniu żaroodpornym,
- karp zapiekany z brokułami i serem – brokuł kroimy w średniej wielkości różyczki i układamy go obok ryby. Całość zalewamy śmietaną, a na wierzch ścieramy ser żółty. W podobny sposób zrobicie karpia pieczonego pod serową skorupką,
- karp z pieczarkami – należy je wcześniej podsmażyć z cebulką na maśle, aby podczas pieczenia nie puściły soków.
Dodatki do pieczonego karpia
Nie tylko karp z piekarnika, ale także inne ryby dobrze komponują się z delikatnymi warzywami i białymi sosami. Poniżej kilka propozycji na ciepłe dodatki:
Jeśli jednak wolelibyście coś bardziej świeżego i z dużą porcją witaminy C, warto postawić na:
Cytrynowy smak pieczonego karpia świetnie podkreśli lekkie białe wino, takie jak riesling czy vinho verde.
Jak wybrać dobrego karpia do pieczenia?
Nieważne, czy przygotowujemy karpia z piekarnika, smażonego czy w galarecie, ryba przede wszystkim powinna być świeża. Kupując karpia – nie tylko na święta – warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:
- skórę – jest błyszcząca, gdy ryba jest świeża. Na skórze nie powinno być widocznych bez plam i pęknięć, a po naciśnięciu palcem, mięso powinno szybko powrócić do swojego kształtu,
- śluz na skórze – w przypadku świeżej ryby jest przezroczysty. Karp nie powinien być suchy – wyślizguje się po chwyceniu w dłonie.
- oczy – u świeżej ryby są wypukłe i błyszczące,
- skrzela – powinny być czerwone o jaskrawym odcieniu,
- a garb – wyraźny i duży.
Jeśli planujemy upiec karpia w całości, najlepiej jest wybrać mniejsze ryby o wadze ok. 1–1,5 kg. Na dzwonka bardziej sprawdzą się większe karpie o wadze nawet do 2,5 kg. Ich mięso co prawda nie jest tak soczyste, jak u młodszych osobników, ale lepiej odchodzi od skóry i ości.