Reklama

Karp idealny na Wigilię.

Składniki:

1 sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
pęczek włoszczyzny
150 ml wytrawnego czerwonego wina
po 5 dag rodzynek i obranych ze skórki migdałów
2 łyżki cukru
sok z cytryny
2 listki laurowe
3–4 goździki
po 5–6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól

Kroki przygotowania:

■ Karpia oczyścić, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
■Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 litrem wody, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Wywar ostudzić, przecedzić. Rybę zalać wywarem, gotować na
małym ogniu 30 minut.
■ Odstawić w wywarze do ostudzenia. Wyjąć, pokroić na 6 porcji (dzwonka), usunąć kręgosłup i ości, ułożyć na półmisku.
■ W rondelku zrumienić cukier na karmel. Wlać przecedzony wywar z ryby oraz wino. Mieszać, aż karmel się rozpuści.
■ Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać rodzynki i migdały. Porcje ryby zalać sosem i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem udekorować listkami tymianku lub plasterkami limonki.
Inne przepisy na Wigilię

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama