
Karp po wenecku
- karp: 1 kg
- rodzynki: 45 g
- mąka: 50 g
- oliwa z oliwek: 100 ml
- cebula: 3 szt.
- kapary: 15 g
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- cukier: 3 g
- ocet winny: 150 ml
- orzechy piniowe: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Karpia kroimy w 3-cm kawałki, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju, na bardzo gorący wrzucamy kawałki ryby, pozwalając aby pięknie się zrumieniły z dwóch stron (najlepiej jeśli rozplanujemy smażenie na dwie tury). Gotowego karpia przekładamy na papierowe ręczniki, odsączamy z tłuszczu delikatnie i układamy w głębokim naczyniu.
krok 2
Na czystą patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Cebulę i czosnek kroimy na plasterki. Najpierw wrzucamy na oliwę cebulę, szklimy przez 5 min, po 3 min dorzucamy czosnek, a po kolejnej minucie dolewamy ostrożnie ocet. Redukujemy przez 2 min, doprawiając do smaku solą, cukrem i pieprzem.
krok 3
Karpia posypujemy odsączonymi rodzynkami, kaparami, orzeszkami i zalewamy wrzącą marynatą. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin do lodówki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

