Porady:
- Dla urozmaicenia smaku polecamy dodać do dania pokrojone w plasterki marchewki lub jabłka.
- Tak przygotowanego karpia polecamy podawać z żydowską chałką - o lekko słonym smaku.
- Karp w galarecie potrzebuje około 12 godzin, aby w pełni stężeć. Należy więc pamiętać, aby za jego przygotowanie zabrać się odpowiednio wcześniej.
- Zobacz też: Kugel i kuchnia żydowska
Notka redakcyjna:
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to jedno z polskich dań wigilijnych, choć jak sama nazwa wskazuje - pochodzi od polskich Żydów. Istnieje wiele wersji tej potrawy, jednak zawsze podawana jest na zimno w galarecie.
Karp w galarecie po żydowsku
Karp po żydowsku to danie na słodko. Choć dla wielu połączenie ryby ze słodkimi dodatkami i galaretą może wydawać się niezbyt smaczne, w rzeczywistości wszystkie składniki naprawdę dobrze do siebie pasują. Co istotne, karp w takiej postaci przygotowywany był przez polskich Żydów. Ci z Litwy przyrządzali go w nieco innej wersji. Używali mniej cukru, ale więcej pieprzu, przez co danie nie było tak słodkie.
Karp z rodzynkami i migdałami
Tak przygotowana ryba ma lekko słodkawą nutę. Galareta to sposób na to, by nie marnować ryby. Powstaje ona bowiem z części, które zwykle są wyrzucane - głów i ogonów, z dodatkiem warzyw. Właśnie dzięki galarecie można wydobyć z karpia cały jego smak. Dodatek rodzynek i migdałów nadaje daniu delikatności i słodyczy, która wbrew pozorom świetnie komponuje się z rybą.
Karp po żydowsku to danie, które nie gości na każdym polskim stole podczas Wigilii. Jednak warto choć raz go spróbować. Wbrew pozorom samo przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga trochę więcej czasu. Połączenie słodyczy rodzynek ze smakiem karpia z pewnością przypadnie do gustu nawet wielu sceptykom.