Karp w winnym sosie cebulowym
Przepis na wigilijnego karpia.
Składniki:
5 dag rodzynek
4 filety z karpia, pozbawione ości
sól
pieprz
10 dag masła
25 dag cebuli
2 małe marchewki
łyżka mąki
500 ml czerwonego wina
5 gałązek tymianku
2 liście laurowe
łyżeczka cukru
goździk
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżeczki natki pietruszki
Kroki przygotowania:
Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Filety z karpia oprószamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy 4 łyżki masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki i osączone rodzynki. Dodajemy mąkę, wlewamy czerwone wino i cały czas mieszając, dusimy. Dodajemy tymianek, liście laurowe, cukier, goździk, sól i pieprz. Gotujemy ok. 10 min, stale mieszając.
Połowę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego, na tym układamy filety i polewamy pozostałym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 30 min. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25–30 min. Zdejmujemy gałązki tymianku i liść laurowy i wyjmujemy rybę na półmisek (trzymamy w cieple).
Porady:
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to wlewamy go na patelnię i podgrzewamy, aż odparuje. Dodajemy resztę masła i mieszamy trzepaczką. Dodajemy posiekaną natkę i przyprawiamy. Cebulowym sosem polewamy karpia.
Zobacz też: Tradycyjny karp – co trzeba wiedzieć o tej rybie?


