Reklama

Karp na gorąco podany z plasterkami jabłka.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Jabłka (ze skórką) kroimy w poprzek w cienkie plastry. Obsypujemy cukrem, polewamy sklarowanym masłem (50 ml) i posypujemy gałką muszkatołową.

  • krok 2

    Pieczenie jabłek: układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na rumiano. Wyjmujemy i studzimy. Dopiero gdy całkowicie ostygną, zdejmujemy z blachy.

  • krok 3

    Szalotki: obieramy je, przekrawamy na pół i rozdzielamy warstwy. W rondelku podgrzewamy olej, wrzucamy cebulki, dodajemy ocet i miód. Trzymamy na małym ogniu ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu, potem dodajemy cydr, cynamon i imbir oraz sól i pieprz do smaku, dusimy do odparowania.

  • krok 4

    Karp: oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka, przecinamy je na pojedyncze kawałki. Oprószamy solą i mąką, smażymy na złoto na sklarowanym maśle. Podajemy na gorąco, z plasterkami jabłka, polanego gorącą cebulką, do której przed podaniem trzeba dodatkowo wmieszać płaską łyżkę zimnego masła.

Porady:

Karp jest pyszną, świąteczną rybą, bez której większość polaków nie wyobraża sobie Wigilii. Polecam kupować karpie maksymalnie 1,5-kg i – jeśli czas pozwoli – pozostawić oczyszczone na noc w lodówce, obłożone kawałkami jabłka i jedną drobno posiekaną cebulą. Masło klarowane można kupić już gotowe lub rozpuścić kostkę w garnuszku i odłowić żółty, czysty płyn. Ryba smażona na takim maśle nie będzie się przypalać. Do karpia lubię podać czerwoną soczewicę przygotowaną jak risotto z cebulą, białym winem, masłem i dolewanym w trakcie gotowania domowym warzywnym bulionem, dopóki nie zmięknie. Z takiego bulionu wyjmuję na koniec marchewkę, ścieram na drobnych oczkach i dodaję do soczewicy. Doprawiam na pikantnie – można dorzucić płaską łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę masła. Serwuję na gorąco.

Notka redakcyjna:

Autorka przepisu: Agata Wojda

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama