
Karp z pieczonym jabłkiem i cydrową cebulą
- karp: 1 kg
- jabłka: 3 szt.
- cukier: 12 g
- masło klarowane: 70 ml
- gałka muszkatołowa: 3 g
- szalotka: 20 szt.
- olej słonecznikowy: 30 ml
- ocet jabłkowy: 50 ml
- miód: 15 g
- cydr: 100 ml
- sól: 5 g
- cynamon: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- mąka: 50 g
- imbir: 3 g
- masło: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Jabłka (ze skórką) kroimy w poprzek w cienkie plastry. Obsypujemy cukrem, polewamy sklarowanym masłem (50 ml) i posypujemy gałką muszkatołową.
krok 2
Pieczenie jabłek: układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na rumiano. Wyjmujemy i studzimy. Dopiero gdy całkowicie ostygną, zdejmujemy z blachy.
krok 3
Szalotki: obieramy je, przekrawamy na pół i rozdzielamy warstwy. W rondelku podgrzewamy olej, wrzucamy cebulki, dodajemy ocet i miód. Trzymamy na małym ogniu ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu, potem dodajemy cydr, cynamon i imbir oraz sól i pieprz do smaku, dusimy do odparowania.
krok 4
Karp: oczyszczonego karpia kroimy w dzwonka, przecinamy je na pojedyncze kawałki. Oprószamy solą i mąką, smażymy na złoto na sklarowanym maśle. Podajemy na gorąco, z plasterkami jabłka, polanego gorącą cebulką, do której przed podaniem trzeba dodatkowo wmieszać płaską łyżkę zimnego masła.

