
Kartacze
- ziemniaki: 3 kg
- mięso mielone wieprzowe: 500 g
- cebula: 200 g
- skrobia ziemniaczana: 50 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- majeranek: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Część ziemniaków (1,3 kg) gotujemy w mundurkach do miękkości. Odlewamy je, odparowujemy i studzimy.

Artur Rogalski krok 2
Farsz i ciasto: ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Surowe obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki i solimy. Dokładnie odciskamy je z wody, po czym łączymy z purée oraz mąką ziemniaczaną. Mięso mielone z łopatki wieprzowej mieszamy z posiekaną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem.

Artur Rogalski krok 3
Formowanie: rozpłaszczamy w dłoni porcję masy ziemniaczanej i nakładamy na nią łyżkę surowego farszu. Zaklejamy ciasto i formujemy z niego podłużne kartacze.

Artur Rogalski krok 4
Gotowanie: w dużym garnku podgrzewamy wodę z solą. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy partię klusek. Gotujemy je przez 15 minut od wypłynięcia na wierzch na średniej mocy palnika. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na duży talerz lub tacę, tak żeby się nie skleiły. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku.

Artur Rogalski

