Porady:
W przepisie na kartoflaka wykorzystujemy:
- ziemniaki - najlepiej odmiany B lub C, czyli ziemniaki z dużą zawartością skrobi, które po upieczeniu będą się rozpadać i ładnie połączą się w całość z pozostałymi składnikami
- kiełbasę i boczek - możemy zmniejszyć lub zwiększyć ich ilość, w zależności od upodobań
- przyprawy - możemy dodać też np. tymianek, rozmaryn czy inne zioła
Kartoflaka można upiec w ceramicznym naczyniu do zapiekania, w garnku żeliwnym albo w łatwo dostępnej tortownicy lub keksówce. Wybór naczynia będzie sugerował sposób podania posiłku.
Notka redakcyjna:
Kartoflak – przepis
Kartoflak nagus to tylko jedna z nazw babki ziemniaczanej. Słyszeliście kiedyś o blacharzu, bugaju czy rejbaku? Tak, za tymi wszystkimi określeniami kryje się w gruncie rzeczy ten sam poczciwy kartoflak!
Wariacji na jego temat jest całkiem sporo. Nasz przepis na kartoflaka zakłada dodanie boczku, który fantastycznie łączy się ze smakiem ziemniaków. Kartoflak z boczkiem to jednak nie jedyna opcja. Możemy przygotować również kartoflaka wegetariańskiego. Ciekawym pomysłem jest kartoflak z pieczarkami. Pieczarki warto lekko przesmażyć przed dodaniem do masy ziemniaczanej. Możemy też doprawić je rozmarynem lub tymiankiem.
Kartoflak ze śmietaną to z kolei przepis zakładający dodanie do zapiekanki słodkiej śmietanki. Dzięki zalaniu ziemniaków z dodatkami śmietanką, lepiej się one połączą. Tak przygotowane kartoflaki są jednak bardziej kaloryczne niż wersja bez śmietany.
Jak zrobić kartoflaka?
Kartoflak najlepiej upiec w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Warto wcześniej wysmarować ją w środku cienką warstwą masła lub oleju, żeby zapiekanka nie przywarła do formy. Wierzch babki ziemniaczanej przykryjmy folią aluminiową lub pokrywką i odkryjmy na około 10 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu kartoflak pięknie się przyrumieni i będzie chrupiący.