
Dobrze przyprawiona kartoflanka ze szpinakiem.
Składniki:
1/2 kg kartofli
2 marchewki
kawałek selera (ok. 10 dag)
masło
1,5 l bulionu mięsnego
pęczek natki pietruszki
duża garść liści szpinaku baby
trochę szczypioru
6 parówek
1/2 szklanki śmietany do zup
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kroki przygotowania:
Warzywa obieramy, czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło (ok. 2 łyżek), wrzucamy warzywa i podduszamy 5 min.
Zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem ok. 20 min.
Natkę, szpinak i szczypior z grubsza siekamy, parówki kroimy na kawałki, wrzucamy do zupy i trzymamy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 5 min.
Mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Podajemy z chlebem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
Porady:
Zobacz też: Lazania ze szpinakiem i szynką

